Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Egyre több az illegális lerakó, Ukrajna rövidesen belefullad a szemétbe (videó)

Mentõk dolgoznak Gribovicsiben 2016. május 30-án, miután omlás történt egy szeméttelepen a nyugat-ukrajnai Lemberg közelében fekvõ faluban. A szerencsétlenség következtében három mentõ eltûnt. (MTI/EPA/Markiian Liszejko)
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Egyre több az illegális lerakó, viszont még mindig nincs államilag szervezett újrahasznosítási program.

Ukrajnában egyre komolyabb problémát okoz a szemét, mivel államilag szervezett újrahasznosítási program nem létezik, az emberek pedig már szinte bárhova leteszik a hulladékot, csak szabaduljanak meg tőle. Egy Kijev melletti réten például illegálisan rakták le a szemetet, majd a trend tovább duzzadt, jelenleg pedig 63 hektáron csak szemét áll a területen.

Soron kívül Ötöslottó: megvannak a legújabb nyerőszámok

A telep és környéke az ott lakók lemondása szerint mára egyenlő a pokollal, ugyanis egyre több a guberáló és a kóbor kutya, de már odaszoktak a sirályok is. A helyiek folyamatosan az elviselhetetlen bűzre panaszkodnak, egy lakos szerint pedig többen az illegálisan lerakott szemét miatt küzdenek tüdő-, szív- és érrendszeri betegségekben.

Az Euronews információi szerint az illegális lerakóhely 2018-ban már teljesen megtelt, kapacitása pedig már nem bírt volna el több szemetet: ennek ellenére a bezárás után nem sikerült megépíteni az új szeméttelepet, ezért megoldás helyett inkább a lezárt telepet használták, és a meglévő halom tetejére dobálták az új szemetet.

A szemétválság nem új keletű Ukrajnában, már a 90-es évek óta komoly problémát jelent a helyzet, és csak az uniós átlag tizedét költik a szemét feldolgozására. Országszerte már közel 33 ezer illegális hulladéklerakó működik, mely azért is veszélyes, mert ebből több ezer tonna metángáz szabadul fel, mely jelentősen hozzájárul a globális éghajlatváltozáshoz.