Egy új törvény elfogadásával készül fel a háborúra Ukrajna

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az államfõi beiktatásának második évfordulója alkalmából tartott sajtótájékoztatón a kijevi Antonov repülõgépgyárban 2021. május 20-án. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
not image

Nagy Noel

2021. július 31. - 17:39

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke aláírta a legújabb törvényt, melynek értelmében növelni fogják a hadsereg létszámát és annak felkészültségét.

Mint az Index is arról beszámolt, az elnök bejelentése értelmében 11 ezer fővel növelik a hadsereg létszámát, így már 261 ezer fős lesz a teljes ukrán hadsereg, ezen felül felkészítik a lakosságot állampolgári feladataik ellátására, ha kitörne egy háború.

Zelenszkij kihangsúlyozta a törvények aláírását követően, hogy a rendszer létrehozása mindenkinek megüzeni, hogy Ukrajna készen áll a védekezésre és nem fogja engedni, hogy megismétlődjenek a 2014-es események.

Az Index több kárpátaljait is felkeresett az eset kapcsán, akik közül az egyikük elmondta, hogy jelen pillanatban nem fogják érinteni az újonnan bevezetett intézkedések, viszont amennyiben az országban hadiállapotot fognak hirdetni, be kell vonulnia a seregbe.

Egy másik megszólaló szerint a döntéseknek vannak negatív hatásai a kárpátaljai magyarokra nézve, például ha a férfiak katonai behívót kapnak, akkor vagy jelentkezniük kell a szolgálatra vagy el kell hagyniuk az országot.

Ezt pedig nagyon sok kárpátaljai férfinak meg kell tenni a kelet-ukrajnai helyzet miatt, ezzel pedig a munkát és a családot is hátrahagyták – magyarázta a megszólaló. Egy megszólaló édesanya, akinek a fia a katonai behívók miatt szintén elmenekült, szintén kihangsúlyozta a problémákat:

„Annak ellenére, hogy az ország másik végében van, minket is érint a konfliktus. Nagyobb adókat jelent és egyre kevesebb jut a szociális támogatásokra. Mindez csak a kisebbik rossz. Ha tovább mérgesedik a helyzet és behívják a férfiakat, akkor az lelkileg és anyagilag is megterhelő lesz az itt élőknek”

Az ukrán lakosság számára egy brosúra formájában magyarázták el, hogy mit kell tenni és hogyan kell viselkedni abban az esetben, ha Oroszország inváziót indít Ukrajna ellen. Ezt a kiáltványt pedig minden Ukrajnában beszélt nyelven, így ukránul, angolul, oroszul és krími tatárul is közzétették.