18+

A megtekinteni kívánt tartalom csak felnőtteknek ajánlott.

Elmúltál már 18 éves?

Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
16,602 $

Ukrajna: 8 újabb háborús bűnökre vonatkozó ügy került a bíróságra

Fotó: A 21 éves Vadim Sisimarin orosz őrmester a tolmáccsal beszél perének tárgyalásán egy kijevi bíróságon 2022. május 18-án. Az orosz katona beismerte, hogy agyonlőtt egy 62 éves, fegyvertelen civil férfit az északkelet-ukrajnai Szumi megyében. Sisimarin az első orosz katona, akit Ukrajnában bíróság elé állítottak háborús bűntett elkövetésének vádjával. MTI/AP/Efrem Lukackij
not image

Koós Alexandra

2022. június 8. - 18:06

A tisztviselő szerint eddig több mint 16 ezer vizsgálatot kezdeményeztek az orosz hadsereg állítólagos háborús bűneinek nyomán, miközben 200-300 új ügy érkezik be naponta.

Irina Venediktova, az ukrán főügyész legutóbbi nyilatkozatában arról beszélt, hogy nyolc újabb háborús bűncselekményekkel kapcsolatos ügyet nyújtottak be a bírósághoz, eközben minden nap azt látják, hogy a számok egyre csak nőnek.

Soron kívül Fotókon Orbán Viktor adventi vásárlása

Elmondása szerint olyan emberekről van szó, akik nemcsak katonákként léptek Ukrajna földjére, hanem azért is, hogy megerőszakolják és megöljék a civileket, fosztogassanak, raboljanak, valamint megalázzák és megkínozzák az ártatlanokat.

Májusban a 21 éves Vadim Sisimarin őrmestert bűnösnek találták a 62 éves Olekszandr Shelipov kivégzésében, ez pedig az első ítéletnek számít, amelyet az ukrajnai invázió kirobbanása óta meghoztak a háborús bűnökre vonatkozó perek közül.

A főügyész szerint Ukrajna eddig több mint 16 ezer vizsgálatot kezdeményezett az orosz hadsereg által elkövetett lehetséges háborús bűncselekményekkel kapcsolatban, a gyanúsítottak listáján pedig Oroszország vezető katonai, politikai és propagandaügynökei szerepelnek.

Kiemelte, hogy naponta 200-300 új ügy érkezik be, amelyek közül a legtöbb a donbászi régióra vonatkozik, valamint olyan jelentések is napvilágot láttak, amelyek ukrán gyermekek és felnőttek Oroszországba történő elrablásáról szólnak, valamint a civilek ellen elkövetett kínzásokról és brutális kivégzésekről – közölte a The Guardian.

Oroszország a háború kezdetétől tagadja, hogy támadásai során ártatlan ukrán állampolgárokat vagy a civil infrastruktúrát venné célba, emellett hamisnak titulálta a háborús bűnökre vonatkozó vádakat, hangsúlyozva, hogy országa erői különleges katonai műveletet hajtanak végre Ukrajnában.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.