Egy hiba, ami legalább öt milliárd dollárba került

Munkások dolgoznak az orosz földgázt Ukrajna és Lengyelország megkerülésével Németországba szállító Északi Áramlat-2 gázvezeték fogadóállomásánál a németországi Lubminban 2019. március 26-án. Finnország partvidékénél 2018 szeptemberében kezdõdött meg az Oroszországot Németországgal összekötõ földgázvezeték tengeri szakaszának lefektetése. Az Északi Áramlat-2 egy 9,5 milliárd eurós projekt, amelynek keretében két új, összesen évi 55 milliárd köbméter szállítási kapacitású vezetékkel bõvítik a Balti-tenger fenekén húzódó Északi Áramlatot, amelynek vezetéke az oroszországi Viborgból indul és a németországi Greifswald mellett fekvõ Lubminnál éri el a német partot. A gázvezetékbõl már 600 kilométert, a teljes hossznak mintegy a felét már lefektették. MTI/EPA/Clemens Bilan
not image

Nagy Noel

2021. október 17. - 16:10

Egész Európa súlyos földgázhiánytól szenved, egyes országok azonban el tudták volna ezt kerülni ha időben cselekednek.

Arszenij Jacenyuk, Ukrajna korábbi miniszterelnöke például a helyi köztévének fogalmazott úgy, hogy az ukrán kormányt felelősségre kellene vonni, amiért nem vásároltak be rendesen földgázból, amikor még relatíve alacsony volt annak az ára.

A volt kormányfő szerint ezzel az a legnagyobb probléma, hogy a mostani áron történő vásárlás miatt 5 milliárd dollár veszteséget okoztak az ukrán adófizetőknek, amely az éves védelmi költségvetése az országnak:

„Az állami Naftogaz vesztesége tehető ennyire, ugyanis nem vásároltak földgázt 250 dollár/1000 köbméter áron, most pedig már 1200 dollár/1000 köbméter áron kell venni. Ez az ötmilliárd dollár egyenlő Ukrajna éves védelmi költségvetésével”

Jacenyuk jelezte, hogy Ukrajnának van Európa egyik legnagyobb földalatti földgáztárolója, így tudtak volna annyit vásárolni, hogy elkerüljék az energiaválságot. Mint fogalmazott, ezt nem minden ország engedhetné meg magának, de Ukrajna helyzeti előnyben van a jelentős tároló miatt:

„Nem mindenkinek van ekkora tárolója, mint Ukrajnának, de nekünk minden adott volt. Naftogaznak legalább 2 milliárd dollárnak kellene lennie a bankszámláján, ez pont elég lett volna, hogy vegyünk földgázt és elrakjuk a tárolóba”

idézte a TASS.

A földgázárak egyébként meglátása szerint elsősorban spekuláció miatt szöktek az egekbe, főként az orosz Gazprom miatt. Arról viszont a volt miniszterelnök meg van győződve, hogy az ukrán kormány is hibázott, ami 5 milliárd dollárba került így.