Dollár
431,58 Ft
Euró
423,15 Ft
Font
481,21 Ft
Bitcoin
19,228 $

Ukrajna panaszkodik, csak a kért fegyverek 10%-át kapták meg a Nyugattól

Fotó: Ukrán katonák M777 ágyúval készülnek lőni az orosz erőket a kelet-ukrajnai Donyecki területen 2022. június 6-án. MTI/EPA
not image

Hujber Dávid

2022. június 15. - 09:47

Ukrajna nem elégedett, elmondásuk szerint a kért fegyvereknek mindössze 10%-a futott be hozzájuk a Nyugattól, ami nem elegendő Oroszország legyőzésére.

Eleinte tömegével áramoltak a fegyverek Ukrajnába, egyre nagyobb fegyvercsomagokról adtak hírt, főként az USA részéről. Az utóbbi időben nem lehetett hallani ilyen nagy csomagokról, ráadásul nem egy szállítmányt repített a levegőbe az orosz haderő.

Soron kívül Denisz Pusilin: Ukrajna már képtelen az önálló döntéshozatalra

Ukrajna számos nehézfegyvert kért az elmúlt hónapokban, amiknek csak egy részét kaphatták meg, vagy csak kisebb mennyiségben. Tüzérségből is sokkal többre lenne szükségük, elmondásuk szerint már tízszeres az oroszok tűzereje, ami miatt nem lehet sokáig tartani az ellenséget.

Az oroszok pontosan látják, hogy Ukrajna messze nem kap meg mindent, amit kér, így tovább nyomulhatnak a keleti régióban. Az ukrán elnök legutóbb azt mondta, minden várost fel fognak szabadítani, de ez jelenleg nagyon nehezen képzelhető el.

Nagy kérdés, hogy Oroszország mely területeket tart meg, valószínűleg Donbasz és Luhanszk lesznek azok, amikről nem mondanak le. Az ukránok közben napi szinten már 200 katona körül veszítenek, de például csak a britektől 3000 önkéntes harcol a frontokon az oroszok ellen.

Anna Malyar ukrán védelmi miniszterhelyettes az ukrán televízióban adott interjújában beszélt arról, hogy az oroszok képességei sokkal magasabbak a fegyverzet és a létszám tekintetében. „Bármennyire is igyekszik Ukrajna, bármennyire is profi a hadseregünk, nyugati partnereink segítsége nélkül nem nyerhetjük meg ezt a háborút.” – idézte a TASS.

Elmondása szerint mindössze 10%-ban kapták meg azt, amire szükségük van. Hozzátette, nincsenek olyan fegyvereik, amikkel hatékonyan tudnának fellépni az orosz erőkkel szemben, miközben napi szinten 5000-6000 tüzérségi lövedéket használnak, addig az oroszok becslések szerint ennek a tízszeresét lövik ki.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.