Dollár
386,93 Ft
Euró
394,77 Ft
Font
467,81 Ft
Bitcoin
23,954 $

„Ukrajna arra használja fel az EU-tagjelölti státuszát, hogy folytassa az ellenségeskedést”

Fotó: Emmanuel Macron francia elnök, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtóértekezletet tart az EU kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának első napján, 2022. június 23-án. Az Európai Unió tagországainak vezetői megállapodtak Ukrajna és Moldova tagjelölt státuszának megadásáról. MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert
not image

Koós Alexandra

2022. június 25. - 03:51

A diplomata kijelentette, az ukrán kormány célja az, hogy „megtévessze az állampolgárokat és új ágyútöltelék toborzásával szítsa az ellenségeskedést”.

Rodion Mirosznyik luhanszki tisztviselő szerint Ukrajna arra használja fel az EU-tagjelölti státuszát, hogy „még több embert toborozzon a hadjáratához”, ez azonban „nem vitte közelebb” Kijevet a tényleges tagság megszerzéséhez.

„Az ukrán népet az EU-ba való mielőbbi felvétellel fogják etetni, ezt a hisztériát pedig néhány hónapig táplálni fogják, amely lehetővé teszi a kormány számára, hogy megtévessze a polgárokat és új ágyútöltelék toborzásával szítsa az ellenségeskedést” – mondta.

A diplomata elmagyarázta, hogy a tagjelölti státusz megadása pusztán „egy szimbolikus cselekedet” volt, amellyel minden EU-tag egyetért, miközben hangoztatják, hogy ezzel Ukrajna „igazságos harcát” támogatják.

„Az igazság az, hogy eközben az EU-tagok már készítik az Ukrajnával szembeni követeléseik listáját. Vajon Magyarországnak, Romániának és Lengyelországnak milyen elvárásai lesznek? Hiszen Ukrajnának rengeteg problémája van a szomszédos országokkal, amelyek nagy részét lehetetlen megoldani a szuverenitásának sérelme nélkül” – hangsúlyozta.

Mirosznyik hozzátette, hogy Ukrajnának az Európai Unió minden egyes tagjával külön-külön kell majd tárgyalnia, miközben az összes követelésüket teljesíti, ez a folyamat pedig egyes nemzetek esetében akár 20-30 évig is eltartott – írta a TASS.

Ezáltal nem tartja valószínűnek, hogy bármelyik szervezet „szívesen látná” Ukrajnát a tagjaként, tekintettel arra, hogy a gazdasága tönkrement, amelyhez több mint 1 billió dollárra lenne szükség, hogy rendbe tudják hozni.