Tüzérségi pozíciók bemérésére alkalmas radarok érkeztek az Egyesült Államoktól Ukrajnába

Washington, 2022. június 15. John Kirby, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsának stratégiai kommunikációért felelõs koordinátora egy sajtóértekezleten a washingtoni Fehér Házban 2022. június 15-én. MTI/AP/Patrick Semansky
not image

Takács Petra

2022. június 22. - 21:54

Beszámolók szerint ezek a radarok annak a százmillió dolláros csomagnak a részei, amelyet még május 19-én jelentettek be Washingtonban.

Előzmény:

 

Ukrajnába érkezett több amerikai gyártmányú AN/TPQ-36 tüzérségi elhárító radar, mely alkalmas aknavetők, ütegek és rakéta-sorozatvető rendszerek helyének meghatározására, közölte az ukrán média szerdai beszámolója nyomán a TASZSZ.

A jelentés szerint ezek a radarok annak a százmillió dolláros csomagnak a részei, amelyet még május 19-én jelentett be az Egyesült Államok.

John Kirby, a Pentagon szóvivője korábban arról beszélt, hogy a csomag 18 155 mm-es üteget, 18, ezek szállítására használható kamiont és három tüzérségi elhárító radart is tartalmaz majd.

Az AN/TPQ-36 radarokat az 1980-as évek elején kezdték az Egyesült Államok hadseregének leszállítani. Céljuk az ellenséges lőállások bemérése és ez alapján a válaszcsapások célmeghatározása. Körülbelül 24 km-es hatótávolságuk van.