Visszafoglalt egy falut a szakadárok kezéről Ukrajna

Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán államfõ (b2) látogatást tesz a Donyeck térségben 2021. október 14-én. MTI/AP/Ukrán elnöki sajtószolgálat
not image

Nagy Noel

2021. október 28. - 07:30

Ideiglenesen csillapodott csak a feszültség az oroszpárti és orosz támogatású szakadárok és az ukrán központi hatalom között.

Rég látott előretörést sikerült tennie az ukrán fegyveres erőknek azzal, hogy visszafoglalták Staromarijevka faluját az úgynevezett „szürkezónából” – számolt be róla a TASS hírügynökség a Donyecki Népköztársaság vezetőjének, Denisz Puslinnak a közleménye alapján.

Ez az úgynevezett szürkezóna egy mondhatni „fegyverszüneti zónának” tekinthető, amelyet sem a szakadár Donyeck, sem Ukrajna nem tart irányítása alatt és a két irányítási övezet között húzódik, mintegy eldöntetlen státuszú területként.

Puslin kijelentette, hogy Kijev megsértette a status quo-t azzal, hogy elfoglalta a szürkezónában található falut, amely elsősorban a Donyecki Népköztársaság forrásaitól függött. Hozzátette: a falu korábban a katonáknak is egyfajta tárgyalóhelyszínként szolgált.

A falu elfoglalását követően egyébként a szürkezóna körül is fokozódtak a feszültségek, összecsapások alakultak az ukrán és donyecki katonák között. A harcok során tüzérséget, aknavetőket, gránátvetőket is bevetettek, valamint közvetlen fegyverharcok is kialakultak.

A helyzet továbbra is komplex Kelet-Ukrajnában, ugyanis a két szakadár területet, Donyecket és Luhanszkot még mindig nem sikerült megfelelően visszaintegrálni az országba és még mindig a szakadárok tartják uralmuk alatt.

A szakadárokat elsősorban Oroszország támogatja és finanszírozza, amelynek így közvetett módon nagy szerepe volt az ukrán polgárháború kitörésében még 2014-ben.