Ukrajna: bevetésre készek a Franciaországtól kapott Caesar-ágyúk

Fotó: Ukrán katonák felkészülnek az orosz csapatok támadására Donyeck megyében 2022. április 18-án. MTI/EPA
not image

Koós Alexandra

2022. május 25. - 23:04

A nagy hatótávolságú eszközök használatát rendkívül gyorsan elsajátították, a mindössze néhány órás kiképzést követően pedig elhelyezték őket a helyszínen, bevetésre készen.

A francia elnök, Emmanuel Macron a hónap elején ígérte meg, hogy nagy hatótávolságú ágyúkat tartalmazó szállítmányt küld Ukrajnának, egyes kormányzati tisztviselők pedig nemrégiben jelentették, miszerint már szolgálatba állították az eszközöket.

A Franciaországtól kapott Caesar-ágyúkat „a francia tüzérség aduászának” is nevezik, amelyek használatát rendkívül gyorsan, mindössze két-három óra alatt elsajátították, a kiképzést követően pedig elhelyezték őket a helyszínen, hogy a tüzérek alkalmazni tudják őket.

Volodimir Omeljan ukrán infrastrukturális miniszter kedd este osztotta meg az erre vonatkozó információkat, amelyek a hadsereg főparancsnokától, Valerij Zaluzsnyijtól érkeztek, hozzátéve, hogy az önjáró tarackok már az élvonalban vannak – írta a The Guardian.

Kifejtette, miszerint a Caesar-ágyúk egy új generációs tüzérségi berendezésnek számítanak, amelyek több mint 20 kilométeres távolságból is csapást tudnak mérni az ellenségre, méghozzá nagy pontossággal.