Ukrajna újrakezdené a béketárgyalásokat, ha Mariupol védőinek nem esik bántódása

Fotó: Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által videófelvételrõl készített képen egy orosz katona (b) megmotoz egy ukrán katonát a mariupoli Azovsztal acélmû területén 2022. május 20-án. Igor Konasenkov vezérõrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivõje bejelentette, hogy az Azovsztal acélmû és Mariupol város teljes mértékben az orosz hadsereg ellenõrzése alatt áll. MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

Czinder Tímea

2022. május 22. - 08:45

A két fél közötti kommunikáció egy hónapja szünetel, Zelenszkij elnök azonban úgy véli, csak a tárgyalóasztal mellett lehet békét teremteni.

Egyre nagyobb fejtörést okoz Kijevben az orosz kézre került ukrán harcosok sorsa, akik az acélműért folytatott harc során tették le a fegyvert Mariupolban. Ukrajna hajlandó lenne folytatni a tárgyalásokat Oroszországgal, miután a város teljes mértékben az ellenség irányítása alá került – ez az orosz fél legnagyobb eredménye a háború februári kezdete óta.

Volodimir Zelenszkij szombaton egy televíziós csatornának nyilatkozva elmondta, „kétségtelenül eljött az ideje a megbeszéléseknek Ukrajna és Oroszország között”.

„Nem tudom, milyen formában – közvetítőkkel, nélkülük, szélesebb körben vagy elnöki szinten. De a háború véres lesz, harcok lesznek, és csak a diplomácia útján lehet végük. Vannak dolgok, amelyeket csak a tárgyalóasztalnál lehet elérni. Azt akarjuk, hogy minden helyreálljon, de Oroszország nem ezt akarja”

– mondta az ukrán elnök.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov Zelenszkij szavaira reagálva Ukrajnát tette felelőssé a tárgyalások leállásáért; az orosz hírügynökség szerint az utolsó megbeszélésre április 22-én került sor a két fél között – számolt be a The Guardian.

Az ukrán műsorszolgáltatónak adott interjú során Zelenszkij arról is beszélt, hogy létrehoz egy dokumentumot, amely biztonsági garanciákat ír elő országa számára. Bár kétoldalú megbeszélés veszi kezdetét Oroszországgal, a dokumentumot „Ukrajna barátai és partnerei” írják alá, Moszkva nélkül.

Figyelmeztetett azonban, hogy a tárgyalások újrakezdésének feltétele, hogy Moszkva életben hagyja az acélmű ostroma során fogságba esett ukrán harcosokat.

„A legfontosabb számomra, hogy a lehető legtöbb embert és katonát megmentsem”

– tette hozzá.

Oroszország múlt héten jelentette be, hogy teljesen átvette az irányítást Mariupol felett, amely az első nagyváros, ami elesett az ukrajnai harcok során. Az acélműben meghúzódó katonák utolsó csoportja pénteken adta meg magát, ezzel véget vetve a védők utolsó fellegvárának hónapok óta tartó ostromának.