Börtönökben helyezné el Ukrajna az afgán menekülteket

Hazájukból evakuált afgánok sátortábora a ramsteini amerikai légi támaszponton 2021. augusztus 30-án. Az Egyesült Államok legnagyobb külföldi támaszpontján átmenetileg sátrakban szállásolnak el több ezer, az Afganisztánt elfoglaló iszlamista tálibok elõl kimenekített afgánt, mielõtt továbbutazhatnak Amerikába. MTI/EPA/Ronald Wittek
not image

Nagy Noel

2021. szeptember 7. - 07:26

Az Ukrán Állami Migrációs Szolgálat közleménye szerint Ukrajna készen áll jelentős számú menekült befogadására – számolt be róla az ukrán sajtó.

A bevándorlási hivatal (UÁMSZ) tájékoztatása szerint Ukrajna kötelességének tartja, hogy a tálibok rémuralma elől menekülő afgánokat befogadja – idézte a Kárpáthír.

Egyelőre nem tudni pontosan, Ukrajna hány menekültet kíván befogadni, a belügyminisztérium korábban 5000 afgán befogadásáról beszélt.

Az UÁMSZ úgy véli, az átmeneti menekültszállásokon nem fognak tudni ekkora mennyiségű embertömeget befogadni, ezért az elszállásolás más formáját kell választani.

Éppen ezért azt javasolják, hogy a használaton kívülre helyezett büntetés-végrehajtási intézetekben helyezzék el ideiglenes jelleggel a menekülő afgánokat.