Valami történt Újbudán, egyre több ingatlant vásárolnak a kerületben

Fotó: Unsplash/Daniil Silantev
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Érezhetően nőtt az ingatlanvásárlási kedv Újbudán, ami számtalan ideális környékkel rendelkezik.

Újra az érdeklődés középpontjába kerültek az újbudai ingatlanok. Az áprilisi adatok alapján a fővárosban ingatlant vásárlók 17%-a jelölte meg preferált területként Újbudát, ezzel a második legkeresettebb kerület lett Angyalföld után. A vevők a tranzakciók közel 70%-ban használt téglaépítésű ingatlanra szerződtek, de ebben a kerületben vásárolták az ügyfelek a második legtöbb újépítésű otthont is Budapesten. A kerületi átlagos négyzetméterár mindössze 1%-ot emelkedett tavalyhoz képest, az otthonteremtésre fordított összeg átlagosan 66,4 millió forint a Duna House 2023-as adatai alapján.

Soron kívül Kiderült, ki az esztergomi robbantás TEK-es áldozata

Megugrott a XI. kerületi ingatlanok iránti érdeklődés áprilisban a legfrissebb Duna House Barométer szerint. A 2023-as év negyedik havi adatai alapján a fővárosi kerületekben vásárlást tervező ügyfelek 17%-a jelölte meg preferált területként a legnépesebb, közel 130 ezer állandó lakossal rendelkező Újbudát, ezzel a budai kerület a második legkeresettebb terület lett Angyalföld után.

Az ingatlanpiaci kínálatát és domborzatát tekintve is sokrétűnek mondható Újbuda 2021-ben tartósan az élbolyban, a 2-3. helyen végzett a kerületek közötti népszerűség szempontjából. A járványidőszak végével azonban a belvárosi kerületek iránti fokozatosan élénkülő kereslet egyre hátrébb szorította a sorban.” – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője. „2022 áprilisában volt a legalacsonyabb, 13%-os a kerület iránti érdeklődés mértéke, 2022 novemberében azonban kiemelkedő 18,3%-os arányban keresték a kerület ingatlanjait. A kínálatban a használt és új családi házakon, lakóparki lakásokon kívül a rezsivédett, házgyári lakások széles sora is elérhető a területen.” – folytatta a szakértő.

A Duna House értékesítési adatai szerint a 2023-ban, Újbudán zárult ingatlantranzakciók között kiemelkedő, közel 70%-os többségben találhatóak a használt, téglaépítésű lakások. Az átlagos négyzetméterár ennél az ingatlantípusnál az idei eladások alapján ugyan már kevéssel 1 millió forint fölé emelkedett, ez a tavalyi átlaghoz képest mégis mindössze 1 százalékpontos növekedést jelent csupán. A stagnáló négyzetméterárak mellett a tavalyinál tágasabb, közel 10 m2-rel nagyobb alapterületű, tehát 73 négyzetméteres ingatlanok mellett döntöttek a vevők, így az otthonteremtésre fordított átlagos összeg is 10 millió forinttal, 73,3 millió forintra emelkedett.

Míg a téglaépítésűek ára stagnált, addig a házgyári lakások esetében enyhe, 2 százalékos mérséklődést mutattak az adatok tavalyhoz képest a kerület összes lakótelepének eladásait vizsgálva. Az átlagos négyzetméterár 823 ezer forintra csökkent idén és annak ellenére, hogy Újbuda jelentősebb lakótelepei, a Fehérvári úti és a Gazdagréti lett a két legdrágább lakótelep a 2022-es átlagos négyzetméterárak alapján a fővárosban, mégis a második legkeresettebb ingatlantípusnak számít a kerületben. Az átlagos, 57 m2-es panellakásra fordított összeg Újbudán egyébként 46,7 millió forint, ugyanezekkel a paraméterekkel a Fehérvári úti lakótelepen 1,5 millió forinttal kerül többe a lakásvásárlás.

Nem csak a rezsivédett panelek, hanem a korszerű és energiahatékony újépítésű ingatlanok tekintetében is keresettnek számít Újbuda, ahol az idei első negyedéves adatok szerint a XIII. kerület után a második legmagasabb számban értékesítettek új otthonokat.” – árulta el Benedikt Károly. Az első negyedévben zárult adásvételek alapján a budapesti átlagos újépítésű négyzetméterár fölött, közel 1,6 millió Ft/m2-es áron lehetett új lakást venni a kerületben, ami 2022 utolsó negyedévéhez mérten 7 százalékos áremelkedést jelent. Az új ingatlanra fordított összeg azonban a fővárosi átlagnál több mint 2 millió forinttal kevesebb, átlagosan 85,8 millió forint volt, amiért megközelítőleg 55 négyzetméteres otthonokat kaptak a vevők 2023 elején.