Újabb vérontás történt Mianmarban, már 580 felett van a halálos áldozatok száma

Rangun, 2021. április 6. A katonai hatalomátvétel ellen tiltakozók vörös festéket locsolnak Rangun egyik utcájára 2021. április 6-án, ezzel emlékeztetve a hatalomra került juntát, hogy vér tapad a kezéhez. Mianmarban rendszeresek a tüntetések azóta, hogy a hadsereg február első napján, az új parlament megalakulása előtt pár órával átvette a hatalmat. A rendfenntartók és a tüntetők közötti összecsapásokban eddig több mint 500-an életüket vesztették és több száz embert letartóztattak. MTI/AP
not image

Nagy Noel

2021.április.8 - 21:23

Újabb 13 tüntető mészárolt le a mianmari hadsereg, akik a katonai junta ellen fejezték ki nemtetszésüket az immáron két hónapja tartó folyamatos puccsellenes demonstrációk keretében.

A helyi média beszámolói szerint ismét tüzet nyitott a hadsereg a puccsellenes tüntetőkre és újabb 13 ember életét ontották ki az ország különböző pontjain – adta hírül a TRT World. Ez egy „kellemes” napnak számít a tüntetések viszonylatában, volt olyan nap, amikor száznál is több halálos áldozata volt a tüntetéseknek.

A tüntetők továbbra is az Aung San Suu Kyi-vezette civil kormány visszaállítását követelik, míg a katonai junta nem hajlandó engedni hatalmából, kétségbeesetten kapaszkodnak abba. Ezúttal Kale városában volt a legnagyobb vérontás, ott 11 ember életét követelte a hadsereg brutalitása.

A február 1-jén véghez vitt katonai puccs óta így már több mint 580 ember vesztette életét, miután az először békés tüntetések erőszakossá váltak – nem a tüntetők részéről. A junta először vízágyúval és könnygázzal oszlatta a tömeget, ám egy idő után barbári eszközökhöz nyúltak és a tömeget kezdték el lőni.

Hiába a katonaság erőszakos fellépése, a demonstrálók továbbra is napi szinte ezres-tízezres nagyságrendben szoktak utcára vonulni követelésüknek hangot adva. Egészen 2003-ig öt évtizeden keresztül irányította az országot egymást váltó katonai junták sora, és ezt követően is nagy befolyása maradt a hadseregnek, amiből a népnek már elege lett mostanra.

A legutóbbi tüntetések során a helyi lakosok szerint vélhetően robbanószerek is előkerültek, ugyanis Mianmar kereskedelmi központjában, Yangonban legalább hét kisebb robbanást lehetett hallani, köztük kormányépület, katonai kórház és bevásárlóközpontok környékén.

A yangoni amerikai nagykövetség arról számolt be ennek kapcsán, hogy házi készítésű hangbombákkal okoztak kisebb károkat. Ezen felül egy kínai kézben lévő textilgyárat is felgyújtottak, immáron nem első alkalommal, már a sokadik kínai kézben lévő gyárban keletkeznek károk a tüntetések közepette.