Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
370,85 Ft
Euró
395,14 Ft
Font
461,32 Ft
Bitcoin
65,019 $

Az első 10 millió fertőzötthöz 6 hónap, a másodikhoz csak 43 nap kellett

A legfrissebb jelentések alapján továbbra sem tűnik úgy, hogy a pandémia intenzitása csökkenő tendenciát mutatna.

Külföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A legfrissebb jelentések alapján továbbra sem tűnik úgy, hogy a pandémia intenzitása csökkenő tendenciát mutatna.

A Reuters hírügynökség legutóbbi adatai szerint az új koronavíurs-esetek felét az Egyesült Államokból, Brazíliából és Indiából jelentették. Az Egészségügyi Világszervezet szakemberei elmondták, eddig már négyszer annyian kapták el a COVID-19 kórokozóját, mint ahányan évente meg szoktak fertőződni influenzával. Soron kívül Novák Katalin nem igényelt magának lakást a lemondása után

Nem jobb a helyzet az áldozatok szempontjából sem, ugyanis 728 ezerrel jócskán meghaladja már az influenzánál tapasztalt értékeket. A 10 milliós rekord beállításához a járvány vuhani kitörése után majdnem hat hónap kellett, a 20 milliós negatív csúcsot már mindössze 43 nap alatt sikerült elérni.

Szakértők úgy gondolják, a valós számok ennél jóval magasabbak lehetnek, hiszen vannak országok, ahol korlátozott üzemmódban zajlanak a tesztelések. A nem túl előkelő világrangsort az USA vezeti 5 millió fertőzöttel, Brazília a második 3 millióval, míg India a harmadik 2 millióval, őket pedig Oroszország és Dél-Afrika követi.

A pandémia epicentrumának továbbra is Latin-Amerika számít, ahol villámléptekkel terjed a betegség – a világon regisztrált COVID-19 páciensek több mint 28%-a, az elhunytak majdnem 30%-a ebből a régióból származik.

Miközben a járvány első hulláma egyes országokban még nem érte el a csúcspontját, addig máshol folyamatosan próbálják megtalálni a megfelelő egyensúlyt a gazdasági és az egészségügyi krízis enyhítése között az óvintézkedések lépcsőzetes feloldásával.

Az egyetlen lehetséges ellenszer, a koronavírus-vakcina fejlesztése javában zajlik – eddig mintegy 150 potenciális oltóanyag esett át az előzetes vizsgálatokon, 25 jelölt már a klinikai tesztelések fázisába került.

Az Egyesült Államokban a gyerekek múlt héttől kezdődően újra visszamehettek az iskolákba annak ellenére, hogy a kormányt élesen kritizálják amiatt, hogy ezzel a lépéssel veszélybe sodorhatják a fiatalokat és a hozzátartozóikat egyaránt.

Nagy-Britanniában Spanyolországot és Belgiumot is azon országok közé sorolták, ahonnan hazaérkezve 14 napos kötelező karanténba kell vonulniuk a turistáknak és az utazni vágyóknak.

Kínában megtették a hatásukat a rendkívül komoly szigorítások, mivel az átlagos napi koronavírus-esetek száma alig pár tucatra tehető. Ausztráliában ugyanez a helyzet, az egyik legérzékenyebben érintett nagyvárosban, Melbourne-ben éjjeli kijárási tilalmat rendeltek el.

Új-Zélandon ezzel szemben kedvezőek a körülmények, ugyanis századik napja egyetlen új koronavírus-gyanús beteget sem detektáltak a hatóságok, ezért lassan, de biztosan visszatérhet a mindennapi élet a régi kerékvágásba.

Ne hagyd ki:

https://liner.hu/15-uj-koronavirus-fertozottet-talaltak-az-orszagban/