Dollár
393,11 Ft
Euró
411,17 Ft
Font
476,93 Ft
Bitcoin
17,094 $

Újabb, több tucat áldozatot követelő terrortámadás történt

Illusztráció/MTI/EPA/Legnan Koula
Külföld
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Ismételten rendkívül véres támadást hajtottak végre dzsihadisták, amelyben több tucat ember életét vesztette a hétfői nap folyamán.

Helyi források az AFP hírügynökségnek erősítették meg, hogy dzsihadista támadás történt a Burkina Faso keleti részén található Komandjari tartományban lévő Kodyel régióban, mely az elmúlt idők egyik legsúlyosabbja volt.

Soron kívül Rendkívüli Kormányinfó: megszűnik a benzinárstop

A regionális védelmi erők beszámolója szerint állig felfegyverkezett dzsihadisták támadtak a környék több közösségére, melynek során több tucat civilt mészároltak le – írja a Voice of America. A központi rendvédelmi erők oldalán harcoló VDP polgárőrség egyik forrása szerint „minimum” 20-30 halálos áldozata van a legutóbbi támadásnak.

A VDP nevében nyilatkozó forrás beszámolója szerint egyelőre a pontos számokat nehéz meghatározni, mivel nagyon sokan elmenekültek a faluból, de úgy saccolja, hogy olyan 30 férfi és nő elhunyt, valamint 20-an megsebesültek, többen súlyosan.

A polgárőrség szerint ezt a mészárlást el lehetett volna kerülni, ugyanis már jó pár napja kiadták a figyelmeztetéseket, hogy terroristák járkálnak a környéken, akik már több falusit is megfenyegettek. Hozzátette: már a figyelmeztetés kiadását követően elkezdett felkészülni a VDP a támadásra, mégsem sikerült időben.

A támadók a reggeli órákban támadtak a környékbeli falura és rögtön több lakóházat felgyújtottak – mondta a VDP embere. A dzsihadisták több tucatnyian voltak és a házak felgyújtását követően válogatás nélkül lőttek arra, akiket értek.

Burkina Fasóban és a Száhel-övezet többi országában – főként Maliban és Nigerben – gyakorlatilag folyamatosak a támadások az elmúlt évek során, ugyanis dzsihadista terrorszervezetek tudták megvetni a lábukat a régióban, a Föld legerőszakosabb környékévé téve az övezetet.