Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Újabb részletek: egy 13 éves palesztin fiú lövöldözött szombaton Jeruzsálemben

Fotó: Az izraeli biztonsági erők tagjai Kelet-Jeruzsálemben, az óváros közelében, ahol egy 13 éves helyi palesztin fiú lövöldözött 2023. január 28-án. A támadásban egy 47 éves férfit és 23 éves fiát érte találat, a támadót meglőtték a rendőrök, és őrizetbe vették. Mindhármukat kórházba vitték. Az előző estén a jeruzsálemi Ataret Avraham zsinagógában is tüzet nyitott egy fegyveres, a merényletben heten meghaltak, többen megsebesültek, a merénylőt lelőtték. MTI/EPA/Atef Szafadi
Közel-Kelet
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A közzétett felvételek alapján felfegyverkezve érkezett a helyszínre, majd néhány parkoló autó mögé rejtőzött, mielőtt egy kézifegyverrel tüzet nyitott az emberekre.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, pénteken lövöldözés történt egy zsinagóga környékén Jeruzsálemben, szombat reggel viszont újabb fegyveres támadásról érkeztek hírek, amelynek következtében ketten is megsérültek.

Soron kívül A Vatikán szerint Ferenc pápa szombaton elhagyhatja a kórházat

Az egyik sebesült egy 40-50 év körüli férfi volt, valamint a fia, egy 20 év körüli önkéntes, aki a Magen David Adom mentőszolgálatnál tevékenykedett, és épp szabadnapos volt, amikor az incidens történt – közölte a The Times of Israel.

Az MDA jelentése szerint a kelet-jeruzsálemi Silwan negyedben látták el a két férfit, majd a Shaare Zedek egészségügyi központba szállították őket, s a kórház megerősítette, hogy állapotuk súlyos, de stabil.

A legmagasabb szintű riasztást adták ki az országra

A támadó pedig egy 13 éves palesztin fiú, Muhammad Aliyat volt, aki a közzétett felvételek alapján felfegyverkezve érkezett a helyszínre, majd néhány parkoló autó mögé rejtőzött, mielőtt egy kézifegyverrel tüzet nyitott az emberekre.

A rendőrség azt állította, hogy az elkövetőt két civil járókelő lőtte le, s a mentők orvosi ellátásban részesítették, ám ezt egyelőre nem lehet tudni, hogy Aliyat életben maradt-e, az általa használt fegyvert viszont azonnal lefoglalták.

Emellett a legmagasabb szintű riasztást adták ki az országra, az illetékesek pedig elrendelték, hogy a Yamam elit terrorelhárító egység egyik csapata Jeruzsálemben állomásozzon, s megnöveljék a katonai erők számát Ciszjordániában (ahol szintén összecsapás volt), felkészülve egy esetleges eszkalációra.