Újabb országban tagadták meg az orosz koronavírus-vakcina alkalmazását

Kaposvár, 2021. január 10. Klenovicsné Gelencsér Ilona (b) ápolónő Pfizer-BioNtech vakcinából készült koronavírus elleni védőoltást ad be egy egészségügyi dolgozónak a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházban 2021. január 10-én. MTI/Varga György
not image

Kulcsár Péter

2021. január 18. - 10:17

A brazil egészségügyi hatóságok kihátráltak a Szputnyik V vakcina mögül, állításuk szerint ugyanis ahhoz, hogy jóváhagyhassák a készítményt, sokkal több tudományos adatra lesz szükségük.

A brazil egészségügyi hatóságok kihátráltak a Szputnyik V vakcina mögül, állításuk szerint ugyanis ahhoz, hogy jóváhagyhassák a készítményt, sokkal több tudományos adatra lesz szükségük.

Szombat este a brazil nemzeti egészségügyi szervezet (Anvisa) bejelentette, hogy elutasították az União Química gyógyszeripari vállalat által benyújtott hitelesítési kérelmet, mivel nem gyűjtöttek be megfelelő mennyiségű adatot az önkénteseken elvégzett klinikai kísérletek harmadik fázisa során.

Az União Química szoros együttműködésben áll az Orosz Közvetlen Befektetési Alappal (RDIF), amely nemrég 10 millió adag vakcinát engedélyezett szükséghelyzeti alkalmazásra. A partnerszerződés értelmében az RDIF aktív módon közreműködik a Szputnyik V-ben rejlő technológia brazíliai továbbfejlesztésében és gyártásában.

Az RDIF pénteki közleményéből kiderült, hogy januárban elegendő bioanyagot szállítottak az üzemekbe, így már Brazíliában is elkezdődött az orosz védőoltás gyártása – adta hírül a CNN.

Az Anvisa szerint az União Química harmadik fázisú ellenőrzéseinek eredményeit csak akkor fogadják el, ha adekvát módon, hiteles dokumentumokkal alátámasztják a vakcina hatékonyságát és biztonságosságát.

A Szputnyik V-öt Brazílián kívül több dél-amerikai országban is tesztelik, többek között Argentínában és Bolíviában is, így elképzelhető, hogy végül sikerrel járnak, és orosz vakcinával olthatják majd be a lakosságot.

A koronavírus-járvány a latin-amerikai régiót érintette a legérzékenyebben, ősszel olyannyira felerősödött a pandémia a térségben, hogy egyes kórházak mellett ideiglenes tömegsírokat kellett ásniuk az áldozatok földi maradványainak.