Megvan az újabb ország, ahol elfogadhatják fizetőeszközként a kriptovalutákat

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 15. - 10:19

A laoszi kormány elfogadott egy új programot, melynek keretében kísérleti jeleggel kipróbálhatják hat kiválasztott vállalatnál, miként működnek élesben a kriptovaluták.

A miniszterelnök kabinetirodájának közleménye szerint négy építőipari vállalat, egy IT cég, valamint az állami kézben lévő JDB bank kapta meg az engedélyeket arra, hogy kriptovalutákat – pontosabban bitcoint és litecoint – bányásszanak és kereskedjenek velük.

Phankham Vipkhavanh kormányfő a hét vége felé azt tervezi, találkozik az érintett vállalatokkal, és megkezdhetik a tárgyalásokat a virtuális coinok bevezetésének szükségességéről és lehetőségéről – tudta meg a Laotian Times napilap.

Habár augusztusban még élesen kritizálták a kriptovalutákat a laoszi vezetők, mondván a bitcoin, az ethereum és a litecoin rendkívül volatilisek, nem beszélve arról, hogy az ország jogalkotása sem engedi meg a használatukat, mégis 180 fokos fordulatot vett az ügy, és már korántsem tartják veszélyesnek a digitális pénznemek alkalmazását.

Laoszban egyébként törvény tiltja a kriptovaluták vásárlását és eladását, akik pedig ezt mégis megteszik, súlyos pénzügyi szankciókra, valamint akár börtönbüntetésre is számíthatnak.

A távol-keleti ország Salvador és Kuba nyomdokaiba léphet, ebben a két államban ugyanis hivatalos fizetőeszközzé nyilvánították a világ legnépszerűbb digitális coinjait.