Újabb nap, újabb rekord: közel másfél millió embert teszteltek egy nap alatt Vuhanban

not image

Nagy Noel

2020. május 23. - 20:15

A koronavírus-járvány első gócpontjában és kitörési helyszínében, a közép-kínai Hupej tartományban található Vuhanban egészen félelmetes tempóban tesztelik a helyi lakosságot, hogy a második hullámot megelőzvén kiszűrjék a lappangó fertőzötteket.

Érzelmi hullámvasút lehetett az elmúlt fél év során Vuhanban élni: először 2019 végén egy új vírus ütötte fel a fejét a helyi húspiacokon, ami néhány hónap leforgása alatt koronavírus néven globális pandémiává nőtte ki magát, rengeteg vuhanit megfertőzve. Szigorú karanténnal és távolságtartással sikeresen leküzdötték a vírust, és 76 napot követően április 8-án feloldhatták a vesztegzárat.

A hidegzuhany egy hónappal később következett, amikor ismételten találtak fertőzöttet, majd egyre többet, akiknek a nagy része tünetmentes volt. Ezen a ponton határozta el a helyi egészségügyi bizottság, hogy most nem kockáztatnak semmit, hanem közbelépnek és letesztelik Vuhan mind a 11 millió lakosát, hogy végre valahára ki tudják szűrni az összes maradék fertőzöttet.

Ez a terv ugyan elsőre nehezen megvalósíthatónak tűnhetett, viszont a hatóságok bebizonyították, hogy elképesztő tesztelési kapacitással rendelkeznek és ha kell, minden erőforrásukat allokálják annak érdekében, hogy ne legyen több beazonosítatlan vuhani beteg. Már nagyjából a lakosság felénél járhatnak, ha az adatokat összevetjük.

A tegnapi nap során ugyanis bejelentették, hogy május 22-én egy nap alatt közel másfél millió, egészen pontosan 1 470 950 mintavételt sikerült elvégezniük a helyi lakosságon. Az elmúlt néhány napban egyre jobban tudták bővíteni a kapacitásukat, ugyanis még három-négy nappal ezelőtt 800 ezer fölötti tesztet tudtak elvégezni, két napja már 1 milliót, tegnapra pedig ez a szám még tovább bővült.

Ezzel összesen 11 nap leforgása alatt körülbelül 5,5 millió tesztet sikerült elvégezniük, ami egészen hihetetlen sebességről tesz tanúbizonyságot, a tegnapiak közül pedig nem végződött egy teszt sem pozitív eredménnyel. Azokat a személyeket, akiknél kimutatták a SARS-CoV-2 meglétét, továbbra is kórházi megfigyelés alatt tartják.

Közben egy egészen hihetetlen eset történt egy amerikai fodrász főszereplésében: