Dollár
393,56 Ft
Euró
408,13 Ft
Font
472,40 Ft
Bitcoin
16,846 $

Kína újabb madárinfluenzás esetet jelentett

Fotó: Flickr/International Livestock Research Institute
not image

Borbély Fanni

2021. október 19. - 21:50

Újabb ember lett pozitív a H5N6-os madárinfluenzára Kínában, ami tovább növeli az elszigetelt esetek számának legutóbbi megugrását, ami aggodalommal tölt el néhány kutatót, akik fokozott felügyeletre szólítottak fel.

A hongkongi egészségügyi minisztérium hétfőn közleményben tudatta, hogy értesítést kapott egy 60 éves, a Hunan tartománybeli Csangde városából származó nőről, akinek a tesztje pozitív lett a H5N6-os madárinfluenzára – ennek ellenére a helyi hatóságok nem tettek bejelentést.

Soron kívül Az Európai Unió Bírósága megvédte a paksi bővítést

“A nőnél október 3-án jelentkeztek a tünetek, és október 13-án vették fel kezelésre. A beteg állapota kritikus”

– áll a hongkongi egészségügyi minisztérium közleményében.

Azt mondták, hogy a nő egy farmer, aki elhullott baromfival érintkezett. A H5N6-os madárinfluenzával a 2014-es első megerősített eset óta mindössze 49 ember fertőződött meg, de ennek több mint egyharmadát az elmúlt 3 hónapban, több mint felét pedig az elmúlt egy évben jelentették – írja a BNO News.

A H5N6-os madárinfluenza minden embernél súlyos megbetegedést okoz, és a WHO szerint a fertőzöttek több mint fele meghalt. Nincs megerősített eset az emberről emberre történő átvitelről, de egy 61 éves nő, akinek a tesztje júliusban pozitív lett, tagadta, hogy élő baromfival érintkezett volna. A múlt hónapban a kínai járványügyi központ által közzétett tanulmány több mutációt is azonosított a H5N6-os madárinfluenza két közelmúltbeli esetében.

“A H5N6 növekvő genetikai változatossága és földrajzi elterjedése komoly veszélyt jelent a baromfiiparra és az emberi egészségre. A madárinfluenza-vírussal való emberi fertőzés növekvő tendenciája fontos közegészségügyi kérdéssé vált, amelyet nem lehet figyelmen kívül hagyni”

– mondták a kutatók.

Az Egészségügyi Világszervezet e hónap elején azt mondta, hogy “sürgősen szükség van” a fokozott felügyeletre, hogy jobban megértsük a kockázatot és az emberekre való átterjedés közelmúltbeli növekedését. Hozzátette, hogy a jelenlegi bizonyítékok alapján a H5N6 nem tett szert az emberek közötti tartós átvitel képességére, ami azt jelenti, hogy az emberről emberre történő terjedés valószínűsége továbbra is alacsony. Az európai járványügyi központ jelentése azonban aggodalmát fejezte ki az emlősök alkalmazkodására utaló markerekkel rendelkező H5N6 vírusok kimutatása miatt.

“Az emlősökre, pl. fókákra és egy rókára történő átvitelről szóló további jelentések, valamint a vaddisznókra történő átvitel szeroepidemiológiai bizonyítékai evolúciós folyamatokra utalhatnak, beleértve az emlősök adaptációját, amely magában hordozza az emberre történő átvitel képességének megszerzésének lehetőségét”

– áll a jelentésben.