Újabb különleges tulajdonsággal rendelkező exoplanétát fedeztek fel

not image

Kulcsár Péter

2020. június 25. - 07:20

Az érdekes égitestet a NASA kutatói találták meg.

Az érdekes égitestet a NASA kutatói találták meg.

A forró jupiterek olyan hatalmas, Naprendszeren kívül található gázbolygók, amelyek aránylag rövid keringési pályával rendelkeznek, legtöbbjük kora pedig egymilliárd évre tehető.

Nemrég a legfiatalabb valaha felfedezett forró jupiterre bukkantak az asztronómusok, amely a HIP 67522 csillag bolygórendszeréhez tartozik. A HIP 67522 b névre keresztelt égitest 17 millió éves és tízszer nagyobb az átmérője, mint a mi Földünknek.

A HIP 67522 b az anyacsillagot mindössze hét nap alatt kerüli meg, ami ezeknél az érdekes exobolygóknál ritkaságnak számít, mivel egyesek csupán 20 óra leforgás alatt képesek leróni az egy éves köröket.

Egy másik furcsa tulajdonsága is van ezeknek a bolygóknak, mégpedig az, hogy a keletkezési helyüktől jóval messzebbre képesek eltávolodni. A csillagászok úgy gondolják, valószínűleg a közelükben lévő többi égitest gravitációs erői vagy más planéták létrejötte nyomán történhetnek meg ezek a kozmikus migrációk.

A HIP 67522 b esetében azonban más lehet a helyzet, mivel rá ezek a jellemzők egyáltalán nem passzolnak.

A NASA Jet Propulsion Laboratóriumának asztrofizikusa, Yasuhiro Hasegawa szerint a forró jupiterek formálódásának körülményeit továbbra is rejtély övezi:

“A tudományos közösségben nincs egyhangú konszenzus arról, miként alakulhattak ki ezek az exoplanéták. Az új forró jupiter felfedezése izgalmas volt, viszont választ nem tud adni a kérdéseinkre. Ahhoz, hogy megmagyarázzuk a rejtélyeiket, még több információra lesz szükségünk.”

Kapcsolódó hír:

https://liner.hu/ket-szupermassziv-fekete-lyukkal-rendelkezo-galaxis-nyomaira-bukkantak/