Újabb koronavírus-mutációt azonosítottak Nagy-Britanniában

Fotó: Flickr/NIAID
not image

Kulcsár Péter

2021.március.5 - 15:42

Az egészségügyi hatóságok ismét egy új covid-mutáció nyomaira bukkantak az Egyesült Királyságban, amelyet már 16 páciens el is kapott az elmúlt néhány hét során.

A brit közegészségügyi hivatal bejelentette, hogy dél-afrikai és brazil koronavírus-variánsokra hasonlító törzset detektáltak bizonyos angliai fertőzötteknél – adta hírül a BBC.

Szakértők szerint az E484K nevű mutáció agresszívabb változata sokkal erőteljesebb támadást képes mérni az immunrendszerre, nem mellesleg a vakcinák hatékonyságát is befolyásolhatja.

Az új mutánshoz köthető első esetet még február 15-én találták meg az Egyesült Királyság nyomkövető rendszerén keresztül, azóta pedig további 15 beteget azonosítottak.

Virológusok és infektológusok egyöntetű véleménye alapján a vírustörzs Nagy-Britanniából származhat, mivel a páciensek közül senki sem járt külföldön a detektálás előtti néhány hét során.

A fertőzöttek kontaktjait lenyomozták, és azonnali hatállyal 14 napos karanténra kötelezték őket, így izolációba vonultak, ezáltal a másokkal való érintkezést még időben minimalizálni tudták.

A hatóságok hozzátették, nem egy lokális gócpontról van szó, ugyanis az új mutációval kapcsolatos megfertőződések az egész Egyesült Királyság területén megjelentek, ezért fontos, hogy továbbra is résen legyenek, és kiszűrjék a közeljövőben felbukkanó lehetséges pácienseket.