Újabb két esetben azonosították a kappa variánst Indiában

Fotó: Unsplash/National Cancer Institute
Külföld
not image

Kornis Vivien

Szerkesztő

Nem most bukkantak először a delta plusz és a kappa variánsokkal fertőzőtt mintákra Uttar Pradesben.

A koronavírus erősen fertőző kappa variánsát fedezték fel két esetben az indiai Uttar Pradesben a minták genomszekvenálásával – közölte az ország északi területén fekvő államának kormánya. 

Soron kívül Reagált a PSG elnöke Messi vádjaira

A hivatalos közlemény szerint az úgynevezett delta plusz változatra 107 mintában találtak rá – írja az NDTV. A nyilatkozat hozzátette, hogy Yogi Adityanath főminisztert tájékoztatták a fejleményekről. 

“Egyik változat sem új az államban. A genomszekvenálás lehetőségeit azonban tovább növeljük Uttar Pradesben” – áll Yogi Adityanath főminiszter Covid-ülése után kiadott közleményében. 

A delta plusz variánst először az indiai Mahárástra állam négy körzetében, összesen húsz fertőzött szervezetében azonosították júniusban, nevét onnan kapta, hogy a koronavírus delta változatának egy mutációja.

A genomszekvenálás nagyon fontos szerepet játszik a SARS-CoV-2 mutációinak azonosításában, jellemzésükben, és a járvány terjedésének nyomon követésében. 

Amit Mohan Prasad, Uttar Prades egészségügyi főtitkáre egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy az államban korábban is azonosították már a kappa variánst. „Nincs ok az aggodalomra. Ez a koronavírus egy variánsa, a kezelése lehetséges” – nyilatkozta a főtitkár.

Annak ellenére, hogy Indiában csillapodni látszik a koronavírus-járvány súlyos második hulláma, az állami és helyi kormányok figyelemmel kísérik a fejleményeket a magas fertőzőképességű alfa, delta és kappa variánsok terjedése miatt.