Dollár
390,90 Ft
Euró
408,35 Ft
Font
472,37 Ft
Bitcoin
16,224 $

Újabb halálos dzsihadista támadásokról számoltak be, három rendőr is meghalt

Illusztráció/MTI/EPA/Legnan Koula
not image

Nagy Noel

2021. április 8. - 07:31

Három rendőr és öt anti-dzsihadista polgárőr is életét vesztette a legutóbbi fegyveres támadások során Burkina Faso keleti részén, a Száhel-övezet iszlamista erőszakjának egyik központjában.

Burkina Faso a Száhel-övezet többi országához – Csád, Mali, Niger – hasonlóan nagyon súlyosan iszlamista erőszakkal küzd évek óta. A szélsőségesek először 2015-ben, egy felkelés keretében jelentek meg Maliban és azóta tevékenységüket kiterjesztették a régió többi országára is.

Soron kívül Mexikói bokszoló fenyegette meg Lionel Messit a „tiszteletlen” ünneplés miatt 

Burkina Faso sem úszta meg az iszlamisták által elkövetett brutális terrortámadásokat, az elmúlt öt év során már legalább 1200 ember életét követelte az erőszak és több mint egymillió ember kényszerült elhagyni otthonát a közbiztonsági válság miatt.

A helyi biztonsági erők szerint legutóbb kedden történt szélsőséges támadás, mely az elmúlt időszakban ismételten megerősödött erőszakhullám következő fejezete lett. Ezúttal több tucat felfegyverkezett motoros jelent meg a Gourma tartománybeli Tanwalbougou-ban és nyitott tüzet a rendvédelmi erőkre.

A támadás során három rendőr életét ontották ki, valamint öt polgárőr is életét vesztette, akik az „Önkéntesek az Anyaföld Védelméért” (VDP) nevű civilekből álló, anti-dzsihadista milícia tagjai – írja a France24. A VDP-t még 2019-ben állították fel, hogy segítsék a rendőröket és a katonákat a közbiztonság fenntartásában.

A VDP-hez csatlakozó önkéntesek kéthetes katonai kiképzésben részesülnek, valamint fontos kiemelni, hogy a hadserege erőivel együttműködve és nem velük párhuzamosan védik a közbiztonságot. A VDP is már számos veszteséget elszenvedett, felállításuk óta már 200 önkéntesük vesztette életét.

Tanwalbougou-ban március 28-án is történt egy fegyveres támadás, akkor három ember vesztette életét. A falu egyébként nagyon magas szélsőséges aktivitásnak van kitéve, ugyanis csak 2019 óta hatszor érte támadás a helyi rendőröket.