Dollár
392,08 Ft
Euró
405,80 Ft
Font
469,75 Ft
Bitcoin
16,986 $

Újabb háború a láthatáron Európában?

Fotó: MTI/AP
not image

Borbély Fanni

2022. október 2. - 17:47

Noha február vége óta az orosz-ukrán háború tölti ki az emberek mindennapjait, egy másik felszültség is egyre komolyabbá válik Európában: Görögország és Törökország között ugyanis mostanra tapinthatóvá vált a feszültség az egymást ért vádak miatt.

A török elnök legutóbbi beszédében már egyáltalán nem rejtette véka alá véleményét, s egy hosszabb üzengetés következő állomásaként erős verbális támadást intézett a görög kormány ellen. Erdogan kijelentette ugyanis, hogy szerinte a görög kormány veszélyes játékot játszik, s a regionális stabilitást kockáztatja azáltal, hogy megerősíti a görög fegyveres erők jelenlétét egyes görög szigeteken.

Soron kívül Medvegyev szerint a NATO Patriot-rendszerei is célpontokká válhatnak Ukrajnában

A Financial Times beszámolója szerint Recep Tayyip Erdogan leszögezte, amennyiben szükséges, úgy Törökország kész bármilyen rendelkezésére álló eszközzel megvédeni jogait. A két ország közötti feszültség nem új keletű, azonban évtizedek óta nem volt példa a feszültség ilyen komoly kiéleződésére a felek között: miután Erdogan nyílt fenyegetéseket fogalmazott meg, melyben invázióval fenyegette Görögországot, tapinthatóvá vált a feszültség a felek között.

A jelenlegi felállás azonban azért is érdekes, mert mindkét ország tagja a NATO-nak, a katonai szövetség vezetése pedig látva az esetleges konfliktus előszelét, megkongatta a vészharangot, mondván, nagyon nem lenne szükség egy újabb frontra az orosz-ukrán háború mellett.

Az indulatok felkorbácsolása akkor kezdődött, amikor tavasszal Kiriakosz Micotakisz, Görögország miniszterelnöke személyesen látogatott el az Egyesült Államokba azzal a céllal, hogy F-16-osokat vásároljon, azt állítva, hogy a török légierő jóformán sportot űz a görög légtér megsértéséből.

Erdogan erre reagálva nemes egyszerűséggel kijelentette, hogy a görög miniszterelnök a szemében olyan, mintha nem is létezne. A következő hónapokban pedig kezdetét vette az egyre hevesebb verbális adok-kapok, majd a görög miniszterelnök több alkalommal is panaszt küldött az EU-hoz és az ENSZ-hez Erdogan egyre hevesebb megjegyzései miatt.

Ha a legrosszabb forgatókönyvet nézzük, a két fél hadserege akár rendkívül közel is kerülhet egymáshoz a jelenleg is vitatott szigetek és sziklák körül, ez pedig azt eredményezné, hogy valamilyen módon konfliktus alakulna ki a görög és a török hadsereg között. Amennyiben pedig eddig eszkalálódik a helyzet, úgy csak a nagyhatalmak léphetnének közbe, ám szakértők szerint erre szerencsére nincs sok esély.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.