Dollár
393,56 Ft
Euró
408,13 Ft
Font
472,40 Ft
Bitcoin
16,846 $

Újabb háború a láthatáron Európában?

Fotó: MTI/AP
not image

Borbély Fanni

2022. október 2. - 17:47

Noha február vége óta az orosz-ukrán háború tölti ki az emberek mindennapjait, egy másik felszültség is egyre komolyabbá válik Európában: Görögország és Törökország között ugyanis mostanra tapinthatóvá vált a feszültség az egymást ért vádak miatt.

A török elnök legutóbbi beszédében már egyáltalán nem rejtette véka alá véleményét, s egy hosszabb üzengetés következő állomásaként erős verbális támadást intézett a görög kormány ellen. Erdogan kijelentette ugyanis, hogy szerinte a görög kormány veszélyes játékot játszik, s a regionális stabilitást kockáztatja azáltal, hogy megerősíti a görög fegyveres erők jelenlétét egyes görög szigeteken.

Soron kívül Az Európai Unió Bírósága megvédte a paksi bővítést

A Financial Times beszámolója szerint Recep Tayyip Erdogan leszögezte, amennyiben szükséges, úgy Törökország kész bármilyen rendelkezésére álló eszközzel megvédeni jogait. A két ország közötti feszültség nem új keletű, azonban évtizedek óta nem volt példa a feszültség ilyen komoly kiéleződésére a felek között: miután Erdogan nyílt fenyegetéseket fogalmazott meg, melyben invázióval fenyegette Görögországot, tapinthatóvá vált a feszültség a felek között.

A jelenlegi felállás azonban azért is érdekes, mert mindkét ország tagja a NATO-nak, a katonai szövetség vezetése pedig látva az esetleges konfliktus előszelét, megkongatta a vészharangot, mondván, nagyon nem lenne szükség egy újabb frontra az orosz-ukrán háború mellett.

Az indulatok felkorbácsolása akkor kezdődött, amikor tavasszal Kiriakosz Micotakisz, Görögország miniszterelnöke személyesen látogatott el az Egyesült Államokba azzal a céllal, hogy F-16-osokat vásároljon, azt állítva, hogy a török légierő jóformán sportot űz a görög légtér megsértéséből.

Erdogan erre reagálva nemes egyszerűséggel kijelentette, hogy a görög miniszterelnök a szemében olyan, mintha nem is létezne. A következő hónapokban pedig kezdetét vette az egyre hevesebb verbális adok-kapok, majd a görög miniszterelnök több alkalommal is panaszt küldött az EU-hoz és az ENSZ-hez Erdogan egyre hevesebb megjegyzései miatt.

Ha a legrosszabb forgatókönyvet nézzük, a két fél hadserege akár rendkívül közel is kerülhet egymáshoz a jelenleg is vitatott szigetek és sziklák körül, ez pedig azt eredményezné, hogy valamilyen módon konfliktus alakulna ki a görög és a török hadsereg között. Amennyiben pedig eddig eszkalálódik a helyzet, úgy csak a nagyhatalmak léphetnének közbe, ám szakértők szerint erre szerencsére nincs sok esély.