Újabb gyilkossággal gyanúsították meg Portik Tamást

not image

Nagy Noel

2021. február 18. - 13:38

Immáron az ötödik leszámolással vádolják Portik Tamást, a kilencvenes évek egyik nagy olajozóját, az alvilág egyik leghírhedtebb karakterét, akit már az eddigi bűncselekmények miatt 28 év fegyházra ítéltek.

A Nemzeti Nyomozó Iroda újabb gyilkossággal hozta összefüggésbe Portik Tamást – számolt be róla a Magyar Nemzet. Ezúttal korábbi barátjának és bűntársának, Gyüre Józsefnek a haláláért fogják felelősségre vonni, ugyanis a vállalkozó lelövése kapcsán – a többi gyilkossághoz hasonlóan – megbízóként merült fel a neve.

Gyürével együtt immáron már öt leszámolással hozták Portikot összefüggésbe: Prisztás József, Boros Tamás, Fenyő János, Gyüre József és Lakatos Csaba, akik közül csak az utóbbi élte túl a merényletet. Mind az öt esetben a hatóságok arra a következtésre jutottak, hogy Portik Tamás rendelte meg a merényleteket.

Gyüre Józsefet még 1999 májusában lőtték le a XI. Kerületi Karinthy Frigyes úton bérelt lakásában, de egészen a közelmúltig nem találták meg a tettest. Ekkor került elő K. Gábor neve, aki feltehetően fejbe lőtte Portik korábbi barátját, akikkel az olajos vállalkozó a nyolcvanas években még telefonfülkéket fosztogatott együtt.

A túlélő

Lakatos Csaba esete a legérdekesebb mind közül, ugyanis ő élte túl egyedül a gyilkossági kísérletet. Lakatost egy ügetően akarták eltenni láb alól, de az ő merényletének körülményei szintén tisztázatlanok voltak sokáig.

A Lakatos-ügy vádirata szerint a hajtó terhelő adatokat közölt Portikról a nyomozóhatóság számára egy emberölés miatt indított eljárásban, amelynek hatására Portik megbízta Tanyi Györgyöt, hogy végezzen Lakatossal. Tanyi ugyan rálőtt az ügetőn, de túlélte, amiért Tanyi tizenegy év fegyházbüntetést kapott.

Tanyi árulta el végül, hogy Portik volt a gyilkossági kísérlet megbízója, ezért a vád szerint felbujtóként előre kitervelten, aljas indokból elkövetett emberölés bűntettének kísérletéért kell felelnie. A Magyar Nemzet beszámolója szerint Lakatos állítólag a Prisztás-gyilkosságról akarta elmondani a hatóságoknak, hogy Portik volt a megbízó abban az esetben is.

A Prisztás-gyilkosság és az eddigi ítéletek

Mint arról mi is beszámoltunk, a Prisztás-gyilkosság összefüggésében eredetileg beismerő vallomást tevő szlovák bérgyilkosról, Jozef Rohácsról megállapították, hogy nem mondott igazat a hatóságoknak, és valójában Hatvani „Hatyi” István, Portik korábbi testőre ölte meg a vállalkozó.

Portik és Prisztás között üzleti vita lépett fel, aminek következtében Portik felbujtotta Hatyit 1996-ban, hogy végezzen Prisztással. Habár perújítás is volt az ügyben, Portik felelőssége egy másodpercre sem kérdőjeleződött meg, ezért továbbra is töltenie kell 15 év fegyházbüntetését emiatt.

Portiknak viszont összesen 28 év fegyházbüntetést kell töltenie, mivel megállapították a bűnösségét az Aranykéz utcai robbantásban is, ahol Boros Tamással végeztek az ő megbízására, azt viszont már tényleg Jozef Rohac követte el.

Boros bűne az volt, hogy a kilencvenes évek alvilágának ügyeiről, legfőképp az olajszőkítés ügyeiről beismerő vallomást tett a nyomozóknak, ahol természetesen Portik neve is előkerült. Portik ezért a gyilkosságért 13 év fegyházra ítélték. Jozef Rohac pedig életfogytiglani fegyházbüntetést kapott a négy halálos áldozattal járó robbantásért, valamint a Fenyő-gyilkosságért.

A Fenyő-gyilkosság

Fenyő János 1998-as meggyilkoltatása miatt is eljárás indult perújításban, ahol ugyan Rohác felelősségét megállapították, felbujtóról nem hoztak döntést. Az ügyben azonban 2017-ben újraindították a nyomozást, ekkor került képbe újra Portik, mint megbízó.

Az ügy érdekessége, hogy a nyomozás során Fenyő akkori üzleti riválisát, Gyárfás Tamást is megvádolták a megrendeléssel. A nyomozók szerint Gyárfás előbb Tasnádi Péter bízta meg, hogy végezzen az üzleti ellenlábasával, ám Tasnádi nem teljesítette végül a megbízást.

A vád szerint ekkor fordult Gyárfás Portikhoz, aki el is végeztette a piszkos munkát Jozef Roháccsal. Gyárfás büntetőperét és Portik perújítási eljárását végül egyesítették, és a jövő héten négy tárgyalási nappal fog folytatódni a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatos per.