Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
444,86 Ft
Bitcoin
23,094 $

Mióta itt jártál:

Újabb Föld-szerű bolygó felfedezését jelentette be a NASA

TÉMÁK:
#NASA
Fotó: NASA
Világűr

Szabó Kata

Szerkesztő
TÉMÁK

A NASA által most felfedezett bolygó egy mindössze 100 fényévnyire lévő csillag körül kering.

A TOI 700e-nek elnevezett új felfedezés valószínűleg egy kőzetbolygó, amelynek mérete az első becslések szerint mintegy 5 százalékkal lehet kisebb, mint a Föld. Az űrhivatal megjegyezte, hogy ez már a negyedik olyan bolygó, amely az M-osztályú csillag körül kering.

A TOI 700 körüli összes bolygó felfedezése az exobolygók felkutatásával foglalkozó TESS missziónak köszönhető. A 2020-ban felfedezett 700d bolygóhoz hasonlóan a mostani is a potenciálisan lakható zónában van, vagyis elég messze van a csillagától ahhoz, hogy a víz folyékony formában is megmaradjon.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a bolygó alkalmas lehet, vagy egykor alkalmas lehetett arra, hogy valamilyen élet kialakuljon rajta.

Emily Gilbert, a projekt vezetője szerint a TOI 700e is csak egyike a potenciálisan lakható zónában fellelt kisbolygóknak, ám ennek ellenére is kiválóan alkalmas arra, hogy bevonják a jelenleg is zajló kutatásokba.

A szakért hozzátette, hogy a most azonosított e bolygó mérete 10 százalékkal kisebb, mint a d bolygóé, ez pedig remekül jelzi, hogy a TESS-megfigyelések segítségével az egyre kisebb világok is fellelhetők és tanulmányozhatók.