Dollár
430,59 Ft
Euró
411,77 Ft
Font
455,54 Ft
Bitcoin
18,955 $

Közgazdász: nehéz időszak elé nézünk, újabb élelmiszerár-emelések jöhetnek

Fotó: Twenty20
not image

Borbély Fanni

2022. július 29. - 21:47

A közgazdász szerint jobb felkészülni, mivel egy nagyon nehéz időszak elé nézünk, s ha az eddigi áremeléseket nem elégeltük volna meg, várhatóan tovább drágul minden.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető közgazdásza a Spirit Fm Aktuál című reggeli műsorában úgy fogalmazott, nehéz időszak elé nézünk a következő hónapokban gazdaságilag, meglátása szerint pedig záros határidőn belül újabb élelmiszerár-emelkedések jöhetnek.

Soron kívül Deutsch Tamás: a baloldal továbbra is a magyarok ellen dolgozik 

Németh úgy fogalmazott, az annak ellenére, hogy a kormány folyamatosan azt kommunikálta, hogy fenntartja a rezsicsökkentést, egyértelmű volt, hogy ez hosszú távon fenntarthatatlan, az elemzők pedig már tavasszal figyelmeztettek arra, hogy az őszi időszak nagyon kemény lesz.

A közgazdász szerint hogyha „valami csoda folytán a világpiacon nem kezd el drasztikusan esni a gáznak, az elektromos áramnak és a kőolajnak az ára, akkor bizony meg kell emelni ezeknek a termékeknek a díját”, ami viszont a háztartásoktól fogja elvonni az erőforrásokat.

Hozzátette, tovább nehezíti a helyzetet az emelkedő kamatkörnyezet, ugyanis a hitelek is drágulnak:

“Sajnos még most jön a feketeleves, amit egyre inkább meg fogunk érezni a mindennapokban, és még csak azt sem tudjuk kijelenteni, hogy az élelmiszersokkon túl vagyunk, mert még ott is újabb hullámok várhatóak.”

A szakértő hangsúlyozta, a nagyvállalatoknak hosszú távú energiaszerződéseik vannak, melyek folyamatosan futnak ki, a régebbi, alacsonyabb árakkal. A szerződéseket azonban a mostani magas piaci áron kötik újra, ami gigantikus többletterhet ró a cégek nyakába, ami szintén áremelést eredményez, nem beszélve az elszálló inflációról.

“Azt kell mondani, hogy nehéz időszak elé nézünk most még a következő hónapokban, amely akár egy jó fél évig, egy évig is eltarthat”

– osztotta meg jóslatát Németh Dávid.