Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,33 Ft
Euró
380,28 Ft
Font
443,37 Ft
Bitcoin
43,960 $

Újabb állam törölte el a halálbüntetést

Virginia az USA 23. államaként és a déli államok közül az elsőként megszüntette a halálbüntetést. Különösen drámai a döntés, hiszen nemrég még a nemzet legmagasabb kivégzési adataival rendelkezett az állam.

Fotó: Grant Durr/Unsplash
Külföld

Kornis Vivien

Szerkesztő

A lépés hosszú évek küzdelmei árán érkezett végre el – a demokraták azzal érveltek, hogy a halálbüntetést aránytalan mértékben a nem fehér bőrű emberekre, a mentális betegséggel rendelkezőkre és a szegényekre szabták ki. A republikánusok ezzel szemben úgy gondolják, hogy a halálbünetésnek lehetséges döntésnek kell lennie a különösen kegyetlen bűncselekmények esetében, és azért, hogy ezzel szolgáltassanak igazságot az áldozatok és szeretteik számára.

Virginia demokratikus többsége azonban múlt hónapban sikeresen megnyerte a vitát, amikor a szenátus és az alsóház elfogadta a büntetés eltörlését. Az állam demokrata kormányzója, Ralph Northam szerdán írta alá a szükséges dokumentumot egy ceremónia keretében, miután látogatást tett a kivégzőhelyen és a greensville-i büntetés-végrehajtási intézetben, ahol a 90-es évek óta 102 ember halálbüntetését valósították meg.  Soron kívül Vasárnaptól mindkét irányban megáll a Szabadkikötőnél a csepeli HÉV

Ma nincs helye a halálbüntetésnek, különösen ebben a nemzetközösségben, délen vagy az országban

– mondta el Northam, mielőtt aláírta törvényt. 1973 óta több mint 170 embert engedtek szabadon közvetlenül a halálsorról az országban, miután az ártatlanságukat bizonyító információk kerültek napvilágra.

Northam felidézte az afroamerikai származású Earl Washington Jr. történetét, akit azután ítéltek halálra, hogy 1984-ben ártatlanul bűnösnek találták szexuális erőszak és gyilkosság elkövetésért. Washington 17 évet töltött börtönben, mielőtt felmentették, 9 nappal azelőtt szabadult, hogy kivégezték volna. A kormányzó elmondta, hogy a halálbüntetést aránytalanul szabják ki feketékre.

Nem szabhatjuk ki a legsúlyosabb, visszavonhatatlan büntetést senkire, ha nem vagyunk benne 100 százalékig biztosak, hogy igazunk van, és nem szabhatjuk ki a legsúlyosabb, visszavonhatatlan büntetést senkire, tudva, hogy a rendszer nem ugyanúgy működik mindenki számára

– mondta el Northam. Virginiában a kolonizáció óta csaknem 1400 személyt végeztek ki – írja a The Guardian. A nonprofit Halálbüntetés Információs Központ közlése szerint a legfelsőbb bíróság döntése óta, mely 1976-ban visszaállította a halálbüntetést, 113 embert végeztek ki, ezzel a második helyen vannak az Egyesült Államokban Texas után.