Dollár
422,60 Ft
Euró
407,42 Ft
Font
455,52 Ft
Bitcoin
20,154 $

Új-Zélandon is a brit variáns okozta a legújabb kitörést

not image

Nagy Noel

2021. február 15. - 17:27

Jacinda Ardern, Új-Zéland miniszterelnöke rendkívül szigorú, ámde nagyon rövid lezárást rendelt el Aucklandre, miután hosszú idő után ismételten találtak koronavírus-fertőzötteket a városban.

Új-Zéland a koronavírus-járvány kezelésének egyik mintapéldája, ugyanis egy szigorú 51 napos lezárást követően szinte teljesen sikerült eltörölni a vírust az országból tavaly tavasszal. Ezt követően csak kisebb kitörések történtek, amelyekre szintén nagy szigorral reagáltak, így nem tudott elterjedni a vírus.

Soron kívül Orbán Viktor: a Nyugat ma a háború pártján áll, Magyarország pedig a béke oldalán

Az 51 napos országos vesztegzárat követően például Aucklandet kellett egy szigorú lezárás alá helyezni, mert fertőzötteket találtak. Most pedig eljött a második alkalom is, hogy rendkívül szigorúan lezárják a várost, mivel egy család három tagja pozitív koronavírus-tesztet produkált.

A miniszterelnök azt is bejelentette, hogy a tesztelések alapján kiderült, hogy a három fő a brit variánssal fertőződött meg, melyről köztudott, hogy sokkal fertőzőképesebb, mint az eddig terjedő mutánsok, azonban arra nincs még bizonyíték, hogy halálosabb-e.

Ennek hatására pedig egész Aucklandet szigorú lezárás alá helyezték, összesen 1.6 millió új-zélandinak írták elő, hogy csak a létfontosságú ügyek intézésére hagyják el otthonaikat – írja a The Guardian. A lezárás jelen tervek szerint három napig fog tartani, addig pedig folyamatos lesz a tesztelés és a kontaktkutatás.

Az országban érvényes háromfokozatú járványügyi veszélyrendszer második fokába helyezték Új-Zéland többi részét, mely azt jelenti, hogy kötelezővé vált a távolságtartás, korlátozzák a rendezvényeken lehetséges résztvevők számát és több helyen írják elő a maszkviselést.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.