Új-zélandinak a legjobb lenni, ha túl akarjuk élni a globális társadalmi összeomlást

Fotó: Unsplash/ActionVance
not image

Kornis Vivien

2021. augusztus 2. - 00:40

Egy frissen megjelent tanulmány szerint Új-Zéland, Izland, az Egyesült Királyság, Tasmania és Írország a legjobb hely, ahol tartózkodhatunk, ha globálisan összeomlik a társadalom.

A kutatók szerint az erősen kapcsolódó és energiaigényes társadalmak olyan sokkhelyzeteben, mint egy súlyos pénzügyi válság, a klímaválság hatásai, a természet pusztulása, a koronavírusnál is rosszabb járvány, vagy ezek kombinációja miatt összeomolhatnak. 

Annak érdekében, hogy megállapítsák, mely országok tudnának a leginkább ellenállni egy ilyen összeomlással szemben, az alapján rangsorolták őket, hogy képesek-e megfelelő élelmiszert termelni a lakosság számára, megvédeni határaikat a tömegvándorlástól, valamint fenntartani az elektromos hálózatot és bizonyos gyártási lehetőségeket. A lista élére a mérsékelt övi és leginkább az alacsony népsűrűségű szigetek kerültek.

A The Guardian beszámolója szerint a kutatók elmondták, hogy tanulmányukban kiemelték azokat a tényezőket, amelyeken javítva az egyes országok növelhetik ellenálló képességüket. Hozzátették, hogy úgy vélik, a globalizált társadalom, amely a gazdasági hatékonyságra épít, károsította az ellenálló képességet, és az élelmiszeriparnak és más létfontosságú szaktoroknak szabad kapacitással kell rendelkeznie. 

Új-Zélandon egyébként már megkezdték az ingatlanvásárlást a milliárdosok a bunkerépítéshez, a jelek szerint apokalipszisre készülnek. Professzor Aled Jones, az angliai Ruskin Egyetem Globális Fenntarthatósági Intézetének munkatársa elmondta, hogy meg sem lepődtek, hogy Új-Zéland a lista élén szerepel. A szakértő hozzátette, hogy utólag teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy az összetett társadalmakkal rendelkező, nagy szigetek alkotják a listát.

“Nagyon meglepődtünk rajta, hogy az Egyesült Királyság jól szerepelt, hiszen sűrűn lakott ország, kiszervezett gyártással, nem a leggyorsabb a megújuló technológiák kifejlesztésében, és az élelmiszerek csupán 50 százalékát állítják elő maguknak jelenleg. De képes lenne a ellenállni a különböző sokkhatásoknak” – hangsúlyozta Jones.

A Sustainability című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a környezetpusztítás, a korlátozott erőforrások és a népességnövekedés miatt a szakirodalom olyan képet fest az emberi civilizációról, mely szerint “a globális társadalom kritikus állapotban van, és az emberi tevékenységek számos területén egyre nagyobbak a kockázatok.”

A kutatók szerint Új-Zéland társadalma bír a legnagyobb eséllyel a túlélésre viszonylag sértetlenül geotermikus és vízenergiája, bőséges mezőgazdasági területei és alacsony népsűrűsége miatt. 

Jones szerint szerencsések vagyunk, hogy az elmúlt években bekövetkező jelentős élelmiszer-veszteségek, pénzügyi válságok és a súlyos világjárvány nem egyszerre történt, “bármikor megtörténhetnek ugyanabban az évben.” Hozzátette, hogy a koronavírus-járvány megmutatta, hogy a kormányok szükség esetén képesek arra, hogy gyorsan cselekedjenek.