Új tulajdonos érkezik Kósa Lajos mellé a debreceni fociklubban

TÉMÁK:
#DVSC
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Sport
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Majdnem napra pontosan két évvel ezelőtt érkezett a hír, hogy a Kósa Lajos által vezetett Debreceni Vasutas Sport Klub lett a debreceni focicsapat többségi tulajdonosa, most azonban új tulaj érkezik.

Az mfor.hu számolt be arról, hogy Papp László, Debrecen polgármestere bejelentette, az NSE, Debrecen és az egyesület között egy hároméves szerződés jött létre, melyben az NSE Kft. vállalta, hogy három éven át garantáltan működtetni fogja a klubot.

Soron kívül Világszenzáció: Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

A polgármester megjegyezte, a vállalat egyelőre a klub 13 százalékát vásárolja meg, s amennyiben minden rendben megy, úgy az év végére megszerezheti a DVSC egyesülettől a részvények többségét, kiemelve, hogy Debrecen 24 százalékos érdekeltségét nem kívánják eladni.

Az ügylet kapcsán Kósa Lajos pedig úgy fogalmazott:

„Vasárnap meghoztuk a döntést: őrségváltás lesz a DVSC Futball Zrt-nél, az igazgatóság új elnöke Ike Thierry Zaengel. A célkitűzés az, hogy az európai kupaporond résztvevője legyen a Loki, mégpedig úgy, hogy alapvetően továbbra is a saját nevelésű játékosokra alapozva. Nem járható út légióshaddal feltölteni a keretet. Fontos cél továbbra a nézőszám növelése, a duplájára, de leginkább a triplájára.”

Kósa azt is megosztotta, hogy a DVSC Zrt. igazgatósági tagjai között lesz Ticz Balázs, Roy Charles Henry, Szabó Miklós és Sásdi András, a cégvezető pedig Makray Balázs lesz. Az NSE Sport Invest Kft. egyébként öt nappal ezelőtt lesz bejegyezve a cégbíróságon, ügyvezetője és egyedüli tulajdonosa pedig a kétes ügyleteiről elhíresült Noah Group egyik embere, Thierry Zaengel.

Ha valakinek nem lenne ismerős a Noah Group, a portál összeszedte azokat az információkat, melyeket mindenképp érdemes tudni a vállalatról: a társaság neve már több futballcsapatnál is feltűnt a tulajdonosok között, ám az adósságokon kívül semmi mást nem hagytak maguk után.

A Noah Group öszesen négy futballklubnál fordult meg, a legnagyobb eredményt pedig a Paris FC-nél sikerült elérniük, a francia másodosztályban szereplő klubban ugyanis idén márciusban sikerült kisebbségi tulajdonrészhez jutniuk. Lettországban is szerencsét próbáltak és bevásárolták magukat a financiális problémákkal küzdő Lokomotiv Daugavpilsbe, melyet át is költöztettek Jurmalába, ahol FC Noah Jurmala néven versenyeztették volna a csapatot, ám még az első mérkőzés előtt visszavonta a szövetség a licenszet: a Noah lelépett, a fociklub pedig megszűnt létezni.

Próbálkoztak még Németországban is, ahol nem meglepő módon szintén egy financiális problémákkal küzdő klubot szemeltek ki, a KFC Uerdingent. Fél évvel azután, hogy megjelent a Noah, a klubot fizetésképtelenség miatt a Regionalligába sorolták vissza, mire a Noah kiszállt, a játékosokat pedig szélnek eresztették. Olaszországban pedig a csődbe jutott klubot, az A.C.N. Sienát vásárolták meg, ám eredmények hiányában végül két év után onnan is távoztak.

Ha egyetlen közös pontot kellene megnevezni a fenti klubok kapcsán, az biztosan a nehéz financiális helyzet lenne, ez pedig sajnos a debreceni futballklubra is érvényes. Kósáék nem tudták felfuttatni a vágyott modellt, ráadásul a helyi vállalkozók sem álltak a csapat mellé, annak ellenére, hogy korábban arról szóltak a hírek, hogy a korábbi tulaj, Szima Gábor személye miatt nem akarták támogatni a klubot.

A DVSC Futball Zrt. a tavalyi ében 1,1 milliárd forintos árbevételt könyvelt el, miután az azt megelőző évben 930 millió forintos árbevételt értek el – ám egyéb bevétel jogcímén további 118 millió forint csorgott be. Ám még ez az összeg sem volt elegendő ahhoz, hogy fedezzék költségeiket, a veszteség pedig igen látványos: végeredményben 335 millió forintos veszteséggel zárták a tavalyi évet, mely közel duplája az előző évben elkönyvelt veszteségnek.