Dollár
431,30 Ft
Euró
422,60 Ft
Font
481,14 Ft
Bitcoin
19,711 $

Új szállítási móddal szerezne be gabonát Ukrajnából Spanyolország

Fotó: Twenty20

Szabó Kata

2022. augusztus 10. - 23:03

Egy kísérleti projekt keretében 600 tonna kukoricát szállítanának Ukrajnából Spanyolországba.

A spanyol kormány elindított egy kísérleti projektet, melynek keretében vonattal szállítanának kukoricát a háború sújtotta Ukrajnából a mediterrán országba – mindezt a spanyol közlekedési minisztérium jelentette be egy szerdán kiadott sajtóközleményben.

Soron kívül Gyanús fehér por miatt kiürítették az Európai Bizottság elnöki lakosztályát

Elmondásuk szerint a hivatal egyelőre egy “kísérleti projekt keretében vizsgálja a gabona vonattal történő szállításának lehetőségét a tengeri szállítás alternatívájaként vagy kiegészítéseként”. A minisztérium kifejtette, hogy első körben 25 konténert küldtek a lengyel-ukrán határra, hogy 600 tonna ukrán kukoricát szállítsanak Spanyolországba.

“Ez egy teszt, amely során a minisztérium a gabona vasúti szállításának műszaki és gazdasági megvalósíthatóságát kívánja demonstrálni az Európát átszelő vasútvonalon, tette hozzá a minisztérium.

A harcok februári kezdete óta az ukrán gabona exportja megbénult, a fekete-tengeri ukrán kikötők orosz blokádja miatt több millió tonna gabona maradt a tárolókban, és számos hajó a kikötőben rekedt, tovább rontva az amúgy is szűkülő globális ellátást.

Július 22-én Oroszország és Ukrajna az ENSZ és Törökország közvetítésével megállapodott arról, hogy biztonságos tengeri folyosókat hoz létre a kereskedelmi hajók közlekedésére a Fekete-tengeren.

Ezzel egyidejűleg Oroszország engedélyt kapott arra, hogy a nyugati szankciók ellenére mezőgazdasági termékeket és műtrágyát exportálhasson. A két egyezmény célja, hogy enyhítse a globális élelmiszerválságot és elkerülhetővé váljon az éhínség.

A több hónapos blokád után először augusztus elsején hajózott ki egy több mint 26 ezer tonna kukoricát szállító hajó Odesszából. A hatóságok szerint eddig összesen nyolc teherhajó indult útnak.

(MTI)

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.