Clouds
21 Budapest
Dollár
346,10 Ft
Euró
371,41 Ft
Font
427,30 Ft
Bitcoin
27,147 $

Új rendelet biztosít komolyabb jogkört Müller Cecíliának

Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Belpolitika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet már hatályos, melynek értelmében Müller Cecília fontos jogkört kapott.

A 24.hu szúrta ki, hogy a Magyar Közlönyben megjelent egy friss rendelet, mely átírja az egészségügyi szolgáltatás gyakorlásának általános feltételeit, a működés engedélyezési eljárását.

Soron kívül Ilyen időjárás vár ránk vasárnap, nem fogunk fázni

A kormány ezzel a friss rendelettel egy közel 20 éve hatályos rendeletet módosított, a korábbi szabályozást pedig egy rövid, de annál fontosabb kiegészítéssel változtatták meg:

„(2a) A (2) bekezdés b) pontjától eltérően az egészségügyi alapellátáshoz kapcsolódó háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyeleti ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltató részére az országos tisztifőorvos adja ki a működési engedélyt abban az esetben, ha a háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyeleti ellátásról az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény 6/A. §-a értelmében az állami mentőszolgálat gondoskodik.”

Mindez azt jelenti, hogy péntektől ez a jogkör a járási hivatalok helyett Müller Cecíliához kerül át. Fontos megjegyezni, hogy ez a folyamatban lévő hatósági ügyekre is érvényes, így a járási hivataloknak a hatálybalépéstől számított 8 napon belül át kell tenniük a folyamatban lévő ügyeket Müller Cecíliához.

A rendelet módosítja továbbá az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény végrehajtási rendeletét is: ennek értelmében ezentúl az egészségügyi szolgálati jogviszony létesítése előtt előzetes engedélyt kell adnia az Országos Kórházi Főigazgatóságnak a koraszülött mentés és -szállításra és a dialízis ellátásra.