Egy új javaslat szerint minden munkaadó kötelezhetné dolgozóit az oltásra

Fotó: CDC
not image

Borbély Fanni

2021.július.21 - 22:25

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke arra vonatkozóan fog jogalkotási javaslatot tenni, hogy a munkaadók kötelezővé tehessék dolgozóik számára a koronavírus elleni oltást.

Parragh László, a szervezet elnöke a Portfolio-nak elmondta, hogy nemcsak a lehetőséget teremtenék meg a munkaadók számára, de bizonyos munkakörökben kötelezővé is tennék a védőoltást az alkalmazottaknak. Parragh László szerint ma is elterjedt gyakorlat, hogy a vállalatok elvárják a dolgozóiktól az oltást, a jogszabályi módosítás viszont megkönnyítené ezt a lehetőséget. Az elnök szerint a vállalatvezetők részéről erős igény van erre a szabályozásra, csak így lehet ugyanis elkerülni, hogy a gazdaságot le kelljen újra zárni.

Parragh László elmondta, a magas átoltottságnak köszönhetjük a gazdasági újranyitást, éppen ezért úgy véli, logikus lépés megadni a lehetőséget a munkaadóknak, hogy bizonyos munkakörökben kötelezővé tegyék dolgozóik számára a koronavírus elleni oltást. A szervezet által benyújtani tervezett jogalkotási javaslat szerint a munkaadók az oltást megtagadó munkavállalókat áthelyezhetnék egy olyan pozícióba, mely nem veszélyezteti a kollégákat és az ügyfeleket.

Mindemellett a javaslat tulajdonképpen levenné a felelősséget a munkaadók válláról, hiszen míg a koronavírus korábbi hullámai alatt egy kirúgás esetén a munkaadó nem indokolhatta az oltás megtagadásával a kirúgást, ezentúl törvény jogosítaná fel a vállalatokat a felmondásra. Az MKIK elnöke szerint ez a szabályozás nemcsak egészségügyi szempontból indokolt, hanem a gazdasági logika is ezt diktálja: a vállalatvezetők tartanak ugyanis attól, hogy a járvány terjedése és helyi fertőzések miatt leáll a tevékenységük, ezt pedig nem engedhetik meg maguknak újra.

Parragh László szerint a munkaadói oldal rendkívül támogató a kérdésben, a gazdasági szereplők pedig már rég várnak egy ehhez hasonló szabályozásra, és egyes magyar nagyvállalatok vezetői személyesen is szorgalmazták a lépést. Az MKIK-elnök elmondása szerint mindez érthető, hiszen a gazdasági szereplők érdeke az, hogy növekedjen az átoltottság, elkerülve ezzel a munkavállalók megbetegedését, a lezárásokat, valamint a működés leállását.