Clouds
21 Budapest
Dollár
359,52 Ft
Euró
390,21 Ft
Font
444,03 Ft
Bitcoin
22,787 $

Új járvány ütötte fel a fejét Kínában, a madárinfluenza eddig ismeretlen típusa terjed az országban

Illusztráció/Flickr/NIAID
Külföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Miután másfél év alatt sikerült enyhíteni a koronavírus-járvány terjedésének intenzitásán, Kínában embereknél is azonosították a H10N3-as típusú madárinfluenza kórokozóját.

A Kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság kedden megerősítette, hogy egy 41 éves férfi ismeretlen okokból kifolyólag elkapta a H10N3 madárinfluenzát – adta hírül a FOX News televíziócsatorna.

Soron kívül Több órára is kisüthet a nap kedden, ám éjszaka hózáporra is van kilátás

A Csencsiang városában élő férfit először április 28-án szállították kórházba, miután súlyos tünetek és szövődmények jelentkeztek nála. Először koronavírus-fertőzésre fogták orvosai a panaszokat, egy hónappal később azonban laboratóriumi vizsgálatok után kiderült, a madárinfluenza újabb típusát kapta el, ám egyelőre kérdéses, hogyan fertőződött meg.

A H10N3 a madarakban enyhébb tüneteket okoz, virulenciája sem magas, így kizárólag endemikus jelleget ölthet egy-egy járvány a szárnyasoknál. A sokkal súlyosabb H5N1 vírustörzs 60 százalékos halálozási aránnyal rendelkezik, viszont ezt a variánst még egyszer sem regisztrálták embereknél.

Egyelőre tehát nem kell tartani az újonnan felbukkant vírustól, mivel az érintett személy is átvészelte a betegséget, ám az amerikai Járványügyi és Járványmegelőzési Központ már előre leszögezte, az elkövetkező hetekben nyomon fogja követni a kínai eseményeket, és időben szeretnének cselekedni, ha mégis bebizonyosodna, van potenciál a H10N3-ban.

Legutoljára 2016-ban és 2017-ben tört ki madárinfluenza-járvány a távol-keleti országban, akkor a H7N9 törzs összesen 300 emberrel végzett, ám mindannyian idős, krónikus betegek voltak, és legyengített inmmunrendszerrel éltek.