Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,52 Ft
Euró
381,50 Ft
Font
445,04 Ft
Bitcoin
43,279 $

Ügyész: a franciaországi késes támadás nem terrorista indíttatású volt

Annecy város ügyésze kijelentette, a csütörtök reggel elkövetett késes támadásnak nem volt terrorista indítéka.

Katonák járõröznek a kelet-franciaországi Annecy városában elkövetett késes támadást követõen 2023. június 8-án. A támadó megsebesített öt embert, köztük négy kisgyermeket a város egyik parkjában, a megszúrt gyerekek közül kettõ állapota életveszélyes. Az elkövetõt a rendõrök õrizetbe vették. MTI/AP/L'Essor Savoyard/Florent Pecchio
Európa

Borbély Fanni

Szerkesztő

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a délkelet-franciaországi Annecy városában csütörtök reggel egy férfi késsel támadt emberekre, köztük gyermekekre egy parkban, melynek következtében hatan megsérültek, köztük négy kisgyermek. Line Bonnet-Mathis ügyész a támadással kapcsolatos sajtótájékoztatón megosztotta, a hatóságok merényletkísérlet miatt emelnek vádat a támadó ellen.

Hozzátette, a gyanúsítottat őrizetbe vették. Eközben a francia elnökség közölte, hogy Emmanuel Macron francia elnök pénteken meglátogatja az áldozatokat: Soron kívül Január elsejétől emelkedik a nyelvvizsga-támogatás összege

„A tegnapi támadást követően a köztársasági elnök és hitvese ma meglátogatja az áldozatokat és családjaikat, valamint mindenkit Annecy városában, aki hozzájárult a segítségnyújtáshoz és támogatáshoz.”

Mindenkit sokkolt a támadás

A csütörtöki késes támadás egész Franciaországot sokkolta, s nem sokkal az ügy kapcsán megjelent jelentések után Macron kijelentette, elítéli ezt az „abszolút gyáva tettet”. A megsérült gyermekek mindössze 22 hónapos és 3 éves kor között voltak.

Elisabeth Borne francia miniszterelnök egy csütörtöki sajtótájékoztatón megerősítette, a feltételezett támadó szíriai volt, és menekültstátusszal rendelkezik Svédországban, hozzátéve, hogy a férfi legálisan lépett be Franciaországba, és svéd személyazonossági okmányok, illetve svéd jogosítvány volt nála.

Gerald Darmanin francia belügyminiszter pedig arról számolt be, hogy a férfi menedékkérelmet is benyújtott Franciaországban, ám azt június elején elutasították. A belügyminiszter egy helyi televíziós csatornának nyilatkozva azt elárulta, hogy a letartóztatott szíriai menekült „bizonyos keresztény vallási jelvényeket” viselt magán.

A férfi gyermekekre támadt rá

A Straits Times jelentése szerint a csütörtöki támadásról egy járókelő videót is készített, melyen látszik, ahogy a támadó egy alacsony falon átugrik, be egy játszótérre, majd több alkalommal is nekiront egy babakocsiban ülő kisgyermeknek, majd félrelök egy nőt, aki megpróbálja megállítani.

A megsebesült gyerekek közül kettő és egy felnőtt életveszélyes állapotban került kórházba, míg a többi áldozat könnyebb sérüléseket szenvedett. Egy járókelő megpróbálta megakadályozni a támadót úgy, hogy hozzávágta hátizsákját.

Megkeresték a támadó volt feleségét is, aki megosztotta, azért lett vége kapcsolatuknak, mert a férfi már nem akart Svédországban élni, noha elmondása szerint korábban nem mutatta erőszakosság jeleit. A támadónál egy imakönyv is volt a támadás idején.