Újabb jó hír érkezett a Pfizer és a Moderna vakcinákról

Nagy Ágota reumatológus főorvos átolvassa egy várandós nõ egészségügyi lapját, mielõtt beoltja a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina elsõ adagjával a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. április 14-én. MTI/Balázs Attila
not image

Borbély Fanni

2021.április.22 - 19:13

Úgy tűnik, hogy a Pfizer/BioNTech és Moderna vakcinái nem jelentenek komoly kockázatot a terhesség alatt – derül ki az Egyesült Államokból származó valós adatok korai elemzéséből.

Az elemzés kizárólag a Pfizer és a Moderna oltóanyagait vizsgálta, amelyek mind az új mRNS technológián alapulnak, így az eredmények nem relevánsak az olyan vakcinák esetében, mint például az AstraZeneca vagy a Janssen.

Az új adatok, valamint a meglévő kutatások, amelyek azt mutatják, hogy az mRNS vakcinák hatékonyak terhes és szoptató nők esetében azt sugallják, hogy az oltások előnyei valóban meghaladják a kockázatokat.

Az elemzés, amelyet szerdán tett közzé a New England Journal of Medicine, több mint 35 ezer várandós nő adatait vizsgálta, akik egészségi állapotukat a CDC jelentési rendszereinek segítségével, köztük egy okostelefonos alkalmazáson keresztül jelentették, így pedig összesen 3958 várandós résztvevőből álló csoportot követtek nyomon, akiket mRNS alapú vakcinával oltottak be.

Az eredmények alapján megállapításra került, hogy a nemkívánatos eredmények, beleértve a vetélést és a koraszüléseket, nem voltak szignifikánsan magasabbak azoknál a várandós nőknél, akiket a Moderna vagy a Pfizer oltóanyagaival oltottak be – írja a CNN.