Úgy tűnik, az olasz férfiak nem tudnak sem főzni, sem mosni – legalábbis egy egészségügyi kérdőív szerint

TÉMÁK:
#Olaszország
Fotó: Chloe Skinner/Unsplash
Külföld
not image

Kornis Vivien

Szerkesztő
TÉMÁK

Lombardia egészségügyi hatóságai visszavonták a koronavírus-páciensek számára kiadott kérdőívet, miután jelezték, szexista a módon fogalmazták meg a kérdéseket.

Nem aratott osztatlan sikereket az Olaszország Lombardia régiójának egyik egészségügyi hatósága által kiadott kérdőív, mely a koronavíruson átesettek állapotának felmérésére szolgál. 

Soron kívül Lezuhant egy repülőgép Szenicénél, ketten életüket vesztették

A The Guardian tudósítása szerint a kérdőív arról próbál információt szerezni, hogy azok, akik átestek a Covid-19 okozta megbetegedésen, mennyire tudják elvégezni hétköznapi teendőiiket, mint például a bevásárlást, a telefonálás és az autóvezetést. 

A felmérés bizonyos részeinél külön kiemelték, hogy kizárólag a nők válaszára várnak, ezek a házimunkára, a főzésre és a mosásra vonatkoztak. Miután Luca Paladini, a Sentinelli di Milano aktivista csoportjának szóvivője megosztotta a kérdőívet a Facebookon, a kommentekből kiderült, többek egyetértenek vele abban, szexisták a kérdések. 

A kérdőívet az 1969-ben, Amerikában megalkotott Lawton-módszer olaszra fordításával állították össze, melyet általában az idős emberek állapotának felmérésére használnak. Ez azért is érdekes, mert az eredeti, amerikai megszövegezésben nincsen különválasztva a házimunka, a főzés és a mosás, mint kizárólag női tevékenység.

Bár ez arra utal, hogy a kérdőívet összeállító személy vagy azt gondolja, hogy a férfiak képtelenek ellátni egyébként teljesen alapvető feladatokat az életben, vagy hogy a nőnek a konyhában a helye, amely szintén nem fest jó képet, a hatóságok elmondták, nyomozást indítottak az ügyben. 

A milánói egészségügyi szerv vezetője, Ida Ramponi elmondta, hogy nagyon sajnálja, ami történt, és jelenleg is vizsgálják a dokumentumot. Hozzátette: nem szándékosan történt a diszkrimináció.