Úgy tűnik, a lambda variáns ellenáll a vakcináknak

Fotó: Dimitar Marinov
not image

Borbély Fanni

2021. augusztus 3. - 16:53

A koronavírus lambda variánsa, amelyet először Peruban azonosítottak, és amely most Dél-Amerikában terjed, rendkívül fertőző és a vakcinákkal szemben ellenállóbb, mint a vírus eredeti változata, amelyet először a kínai Vuhanban fedeztek fel – állítják japán kutatók.

Laboratóriumi kísérletek során megállapították, hogy a lambda tüskefehérje három mutációja, az RSYLTPGD246-253N, 260 L452Q és F490S néven ismert mutáció segít ellenállni a vakcinával kiváltott antitestek általi semlegesítésnek.

Két további mutáció, a T76I és az L452Q segít abban, hogy a lambda rendkívül fertőző legyen – állapították meg a kutatók.

A bioRxiv-on szerdán közzétett, szakértői felülvizsgálat előtt álló tanulmányukban a kutatók arra figyelmeztetnek, hogy mivel a lambda az Egészségügyi Világszervezet által “vizsgálandó variáns”, nem pedig “aggodalomra okot adó variáns” megjelöléssel van ellátva, az emberek talán nem is tudják, hogy mennyire komoly és folyamatos fenyegetést jelent.

Bár egyelőre nem világos, hogy ez a variáns veszélyesebb-e, mint a jelenleg számos országban a populációkat fenyegető delta, Kei Sato, a Tokiói Egyetem vezető kutatója szerint “a lambda potenciális veszélyt jelenthet a társadalomra” – írja a PerthNow.