Úgy néz ki, szárazföldön landolnak a kínai hordozórakéta maradványai, itt lehet követni, pontosan hol

Útnak indították a Tienven-1 (Égi kérdések) elnevezésű űrhajót, amelyet a Hosszú Menetelés-5 hordozórakéta szállít a dél-kínai Hajnan-szigetről 2020. július 23-án. Az űrhajó egy Mars-járót és egy orbitális pályán keringő szondát visz a Marsra. A küldetés célja a Mars felszínének tanulmányozása, amelyet a rover a leszállást követően végezne, a szonda segítségével tartva a kapcsolatot a földi irányítóközponttal. MTI/EPA/STR
not image

Takács Petra

2021.május.8 - 22:17

Egy Youtube-csatornán élőben lehet követni a légkörbe visszalépő Long March-5B pályáját, amely vélhetően Ázsiában fog becsapódni.

A héten kezdtek el keringeni az aggasztó történetek arról, hol fog majd földet érni a kínaiak Long March-5B (Hosszú Menetelés-5B) nevű rakétája, ugyanis sokak szerint félő, hogy lakott területre zuhan majd a törmelék.

Nem feltétlenül alaptalanok ezen félelmek, tavaly ugyanis már egy másik kínai hordozórakéta törmelékeit sínylették meg elefántcsontparti házak.

Most az Index írta meg, hogy a CosmoSapiens nevű Youtube-csatorna élőben közvetíti azt, hogy merre tart nagyjából a Föld felett az érkező rakéta, és hogy merre fog várhatóan becsapódni.

Ez a pont egyelőre a kínai-mongol határvidéken van, ez azonban egy becslés. Mindenesetre Kínában már kiadtak egy figyelmeztetést, ami szerint hozzájuk fog érkezni a Hosszú Menetelés.