Pánikhangulatot keltett egy kínai drónflotta balul elsült show-ja

Twitter
not image

Kulcsár Péter

2021. október 7. - 23:24

Drónesőnek lehettek szemtanúi azok a lakosok, akik kilátogattak a 10 milliós Csengcsou városában tartott éjszakai show-ra.

A Honan tartományban található városban egy újonnan megnyílt drónüzlet reklámozta volna saját miniatűr irányítható repülő szerkezeteit, ám nem várt problémákba ütköztek, melynek következtében valóságos fénykavalkáddá alakult a prezentálás.

A Vice magazin értesülései szerint legalább 200 drón volt érintett a kütyüzuhatagban, melynek következtében az égbolton felcsillanó szerkezetek egyszerűen aláhullottak, így nem véletlen, hogy a nézelődők között kitört a pánik.

A rikító fényekkel ellátott drónok épületek és fák tetején kötöttek ki, személyi sérülések azonban szerencsére nem történtek. Egyelőre nem tudni, mi okozhatta a formáció meghibásodását, a legújabb pletykák szerint azonban a rivális dróngyártó keze lehet benne az ügyben, akik állítólag jeladókkal idézték elő a galibát.

Minden bizonnyal speciális transzmittereket használhattak, amelyek megzavarták a hardverek rendeltetésszerű üzemelését, ezáltal a navigációs szoftverek csődöt mondtak, majd leálltak, a drónok pedig zuhanásnak indultak.

Nem ez volt az első eset, három éve októberben 46 drón semmisült meg egy hasonló incidens során, akkor Hongkongban piszkáltak bele szintén különböző rádiójeleket sugárzó berendezésekkel az égbolton repkedő kütyük működésébe.