Tűzálló ponyvával védik a világ legnagyobb fáját Kaliforniában

Fotó: Unsplash/Casey Horner
not image

Kornis Vivien

2021. szeptember 19. - 05:16

Tűzálló takaróval vonták be a világ legnagyobb fáját a tűzoltók Kaliforniában, hogy megvédjék az óriás mamutfenyőt a a Sierra Nevadában tomboló erdőtüzektől.

Rebecca Paterson, a tűzoltóság szóvivője elmondta, hogy a Sequoia Nemzeti Park erdejében található Sherman tábornok fája, más mamutfenyők és épületek védelmére tűzálló takarókat használnak a pusztító lángok ellen. A tűz napokon belül elérheti az óriás mamutfenyő-erdőt. 

Az NBC News az AP hírügynökségre hivatkozva azt írja, hogy az alumíniumtakaró rövid ideig képes ellenállni az intenzív hőhatásoknak. Szövetségi tisztviselők közleménye szerint az anyagot már évek óta alkalmazzák az Egyesült Államokban az érzékeny szerkezetek megóvására. 

A Tahoe-tó környékén álló házak közül néhányat szintén a védelmet nyújtó anyaggal borították be, amelynek segítségével az épületek túlélték a pusztító erdőtüzet, míg a többit felelmésztették a lángok. 

A régióban több ezer mamutfenyő pusztult el tavaly az erdőtüzek során, és ez a veszély fenyegeti a még ép fákat is. 

A Sherman tábornok fája nevet viselő mamutfenyő a világ legnagyobb fája, törzse pedig közel 1487 köbméteres a 2012-es adatok szerint. Magassága eléri a 84 métert, korát 1800-2700 évre becsülik. 

Az elmúlt 50 évben több irányított tüzet is gyújtottak a nemzeti parkban, melyek célja bizonyos növényfajok elégetése, amelyek egyébként az edrőtüzeket táplálhatnák. Paterson elmondta, hogy az irányítottan elvégzett korábbi tüzek optimizmusra adhatnak okot, hiszen ezek eredményeként az Óriás erdő remélhetőleg sértetlen marad.

A kutatók szerint a pusztító erdőtüzek a klímaváltozás hatásainak tudhatóak be, hiszen az elmúlt három évtizedben nagyot nőtt a hőmérséklet a régióban és súlyosabbá vált a szárazság. A szakértők figyelmeztetése szerint az időjárás egyre szélsőségesebbé válik, ezzel pedig gyakoribbak és pusztítóbb erdőtüzek keletkeznek majd.