Túsztárgyalókkal kell fizetni a zsarolóvírusok terjesztőinek

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021.július.22 - 12:53

A ransomware-ek kora új irányt vett, a zsarolóvírusok áldozatainak túsztárgyalókkal kell megbeszélni a fizetések feltételeit, amire külön iparág is kialakult.

A ransomware-ek léte már évtizedek óta problémát jelent a kibernetikában, a zsarolóprogramok fő célpontjai általában kisebb vállalkozások vagy hiszékeny emberek, akik bedőlnek a fals linkeknek, ezáltal a személyes adataikat tartalmazó merevlemezek vagy felhők blokkolódnak, és csak bizonyos pénzért cserébe oldhatóak fel.

A Napi.hu riportjából kiderült, hogy egy hackertámadás ellen legjobb védekezés a megelőzés, vagyis minden esetben el kell kerülni a furcsa, tisztázatlan eredetű hivatkozásokra való kattintást, és a kétséges származású programok telepítését.

Ha mégis bekapnánk egy ransomware-t, és egy cég rákényszerülne a fizetésre, akkor túsztárgyalókhoz kell fordulni, olyanokhoz, mint például a GuidePoint Security, amely már több mint 75 esetben lépett közre.

A Ryuk ransomware terjesztője rendszeresen elképesztően magas váltságdíjakat követelt, ezáltal Tony Cook, a GuidePoint vezetője arra jutott, hogy valószínűleg ugyanabba a támadóba fut bele már sokadjára. Az ilyen tapasztalat azt is jelentheti a tárgyalások során, hogy valaki dollár ezreket, és nem milliókat fizet az adataiért.

A leírt esetek alapján, amint a megzsarolt belemegy abba, hogy kifizeti a váltságdíjat, nagyon felgyorsul minden. A támadók rendszerint külföldről működnek, valamilyen chaten keresztül, fordítóprogramokkal tárgyalnak, amivel gyakran 10 üzenetváltással le is rendezik az ügyet – írta a lap.