Dollár
434,75 Ft
Euró
420,22 Ft
Font
469,57 Ft
Bitcoin
19,366 $

Tízezrek tüntettek Brüsszelben az elszálló energia- és élelemiszerárak miatt (videó)

Fotó: Szakszervezeti dolgozók tüntetnek Brüsszelben 2022. szeptember 21-én, amikor a munkavállalói érdekképviseletek a növekvő energiaárakat ellensúlyozó inflációkövető béremelést követelnek a belga fővárosban. MTI/EPA/Olivier Hoslet
not image

Koós Alexandra

2022. szeptember 22. - 15:27

Ez a megmozdulás is annak a jele, hogy rövidesen beköszönt az „elégedetlenség tele”.

Az emelkedő élelmiszer- és energiaárak miatt tízezrek vonultak Brüsszel utcáira, miközben azt követelték, hogy a kormány azonnal lépjen fel a megélhetési válság ügyében, a tüntetést pedig az ország három legnagyobb szakszervezete hirdette meg.

Soron kívül Hosszabb iskolai téli szünet és kormányzati-igazgatási szünet is lesz 

Az Euronews stábja által megkérdezett demonstrálók közül többen is arra panaszkodtak, hogy szinte alig jönnek ki a fizetésükből, mások pedig hangoztatták, hogy „egyáltalán nem normális” az, ha a különféle kormányok semmit sem tesznek egy ilyen helyzetben.

„Számítok a kormányra a problémák megoldásában. Nem érdekel, hogy ez az ukrán-orosz konfliktus miatt történik, vagy sem” – mondta az egyik tüntető.

Belgiumban az előző évi infláció mértékével emelik a fizetéseket, ennek ellenére a szakszervezetek újratárgyalnák a munkaügyi szabályokat, hogy növeljék a bérek vásárlóerejét, azonban a belga politika útvesztőjében gyakran elvesznek ezek az ügyek – írta az Euronews.

Ez a megmozdulás is annak a jele, hogy komoly elégedetlenségi hullám söpörhet végig Európán, ahogy közeleg a tél, novemberre például általános sztrájkot terveznek Belgiumban, valamint Ausztriában, Csehországban és Görögországban is voltak már hasonló tüntetések az áremelkedés miatt.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.