Nem a túlevés, hanem bizonyos gyorsételek állandó fogyasztása okozza a kóros elhízást

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 16. - 11:52

A legújabb kutatások alapján kijelenthető, hogy az obezitásért főként egyes ételtípusok a felelősek, nem pedig általánosságban véve a túlzott fogyasztás.

A The American Journal of Clinical Nutrition tudományos folyóiratban nemrég közzétett tanulmány eredményeiből kiderült, nem igaz, hogy annyival hízunk, mint ahány kalóriával többet eszünk meg egy meghatározott idősávon belül.

Kutatók rájöttek, hogy az úgynevezett szénhidrát-inzulin modell (CIM) – amely elemzi a biológiai mechanizmusok és a súlygyarapodás mértékét – segítségével megelőzhető a kóros elhízás.

Dr. David Ludwig, a Bostoni Gyerekkórház endokrinológus szakorvosa, egyben a tanulmány társszerzője elmondta, az nem probléma, ha naponta akár 1 000 kalóriával is többet eszünk a kelleténél, azonban nem mindegy, hogy mit és milyen minőségben fogyasztunk.

A CIM alapján azok az élelmiszerek okozhatnak elhízást, amelyek túlságosan magas glikémiás indexszel rendelkeznek, tehát azok az ételek veszélyesek, amik képesek hirtelenjében megemelni a szervezet vércukorszintjét.

Ezek főként olyan feldolgozott szénhidrátok, amiket automatikusan zsírként tárolhat később a szervezetünk, ezért fontos, hogy egy előre felállított étrend során ne a kalóriák mennyiségét, hanem inkább a CIM-et vegyék figyelembe a dietetikus szakemberek.

Ludwig úgy gondolja, ha sikerülne visszaszorítani a gyorsételeket, illetve a cukorral édesített különféle nyalánkságokat, amelyek magas kalóriatartalmuk mellett egészségtelen szénhidrátokat tartalmaznak, akkor jó eséllyel javíthatnánk az obezitás mértékén a lakosság körében.