Clouds
21 Budapest
Dollár
376,61 Ft
Euró
401,38 Ft
Font
459,06 Ft
Bitcoin
28,341 $

Túlélte a leprát, most új művégtagokat készít a falusiaknak egy indonéz férfi

Fotó: MTI/EPA/Pijal Adhikari
Ázsia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A férfi közel négy évtizede látogatott el egy jakartai klinikára, ahol azt tapasztalta, hogy mind a betegek, mind pedig az egészségügyi dolgozók igyekeztek kerülni, amennyire csak lehet.

Az RFI számolt be a most 57 éves Ali Saga történetéről, aki felidézte milyen szörnyű volt a betegséggel emberek közé mennie:

Soron kívül Megkötözve, egy bevásárlókocsiban találták meg egy eltűnt nő holttestét

“Az orvos hirtelen rákiáltott a betegekre: ‘Álljanak hátrébb! ez az ember leprás!’ Meg is vizsgálták a bőrömet, de elég durván, én pedig elsírtam magam. A bőröm talán nem érzett semmit, de a lelkemnek nagyon fájt.”

A férfi könnyeit visszafojtva beszélt egykori betegségéről, most pedig arra használja az ebből az időszakból felgyülemlett fájdalmát, hogy másokon segítsen: a férfi kézzel készített művégtagokkal igyekszik segíteni az indonéz főváros külterületein és a falvakban élőket, miután kigyógyultak a leprából.

A betegség három országban még mindig pusztít

A lepra sajnos a mai napig pusztít a világon: Brazília és India után Indonéziában jegyzik a harmadik legtöbb halálesetet világszerte. A fertőző bakteriális betegség jellemzően a kezeletlen betegekkel történő szoros érintkezés útján terjed.

A lepra elleni harc világnapja alkalmából az egészségügyi minisztérium közölte, hogy az országban még most is több mint 15 ezer aktív eset van, s csak 2022-ben több mint 11 ezer új megbetegedést regisztráltak.

Maga a betegség is elegendő problémát hoz az érintettek életébe, mivel feltűnő, vöröses bőrpír alakul ki a végtagokon, ám Indiában és Indonéziában is kitaszítottként kezelik a leprásokat, sőt, lakóhelyüket még a helyi média is csak “lepratelepnek” nevezi.

A leprával kapcsolatban elterjedt általános nézetek miatt pedig masszívan megbélyegzik a betegeket, mivel Indonéziában a mai napig sokan úgy vélik, hogy a betegséget “Isten küldte”, és egy “átok”. Saga azonban pont ez ellen küzd, s olyan művégtagokat alkot, melyek már 2005 óta segítik a helyiek életét. Saga műhelyéről és az általa készített művégtagokról ezen a linken fotókat is lehet találni.