Dollár
432,11 Ft
Euró
423,19 Ft
Font
482,06 Ft
Bitcoin
20,035 $

A kutatók legújabb fejlesztése akár a cápatámadásokat is képes lehet előre jelezni

Fotó: Twenty20

Szabó Kata

2022. március 12. - 12:34

A cápák és a ráják a veszélyeztetettebb fajok közé tartoznak, amelyekről mind a mai napig kevés információval rendelkezünk, így a kutatók célként tűzték ki ennek a problémának az áthidalását.

Francesco Ferretti, a Természeti Erőforrások és Környezetvédelem Főiskolájának adjunktusa tudósokhoz és gyakorlati szakemberekhez fordult segítségért, hogy felmérje, melyek a legjelentősebb problémák a cápakutatás, a tengerek védelme és a halászati tudományok területén.

Soron kívül Nyerő Páros: Bíró Bea szerint Megyeri Csilla így se, úgyse lesz olyan szép, mint ő

Ez alapján a kutatók a cápák és a ráják populációjának kutatásához és fajának fennmaradásához köthető 20 legfontosabb témát választották ki, amelyekből kiderült, hogy a kulcsfontosságú ökológiai funkciókat számos tényező, úgymint a kizsákmányolás, a szennyezés, az élőhelyek elvesztése és az éghajlatváltozás is veszélyezteti.

Kiemelték, hogy ezen állatok tengeri ökoszisztémában betöltött jelentős szerepét nem lehet eléggé hangsúlyozni, hiszen ők a tápláléklánc csúcsragadozói, amelyek hatással vannak a zsákmányállatok populációjára, a tápláléklánc szerkezetére és működésére, valamint hidat képeznek távoli ökoszisztémák között.

Az állatfajokhoz köthető adathiány problémájára Ferretti csapata egy új technológiát fejlesztett ki, a sharkPulse-t, amely képes a közösségi hálózatokon megtalálható cápákról feltöltött képeket és információkat elemzéshez felhasználható adattá átalakítani – derül ki a Phys.org cikkéből.

Ezáltal a szakértők képesek lesznek élőhely-modellezési elemzéseket elvégezni, valamint célzottabb helyszíni vizsgálatokat szervezni, továbbá abban is fontos szerepet játszik, hogy jobban megismerjük a cápák viselkedését, így csökkentve, illetve előre jelezve a potenciális cápatámadások lehetőségét.