Clouds
21 Budapest
Dollár
345,13 Ft
Euró
371,01 Ft
Font
432,61 Ft
Bitcoin
26,899 $

Tüdőgyulladást kapott a brazil elnök, mégsem utazik Kínába

TÉMÁK:
#Brazilia #Kína
Fotó: Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök (j) és Olaf Scholz német kancellár közös sajtóértekezletet tart Brazíliavárosban 2023. január 31-én. Lula és Scholz többek között a környezetvédelmi együttműködésről, valamint az Amazonas védelmét szolgáló programok németországi pénzügyi támogatásának újraindításáról tárgyalt. MTI/EPA-EFE/Andre Borges
Dél-Amerika
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő
TÉMÁK

Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök tüdőgyulladást kapott, ami miatt elhalasztja a kínai útját, nem utazik Ázsiába.

Nemrég arról adtak hírt, hogy Brazília volt elnöke hamarosan visszatér az országba. Ezúttal a jelenlegi elnök kapcsán számolt be a média arról, hogy nem hagyja el a hazáját, mert tüdőgyulladást kapott.

Soron kívül Szoboszlai Dominikot berendelte a Lipcse vezetősége

Eredetileg Hszi Csin-ping kínai elnökkel lett volna találkozója, ám azt most határozatlan időre elhalasztották, hogy felépüljön a tüdőgyulladásából. Erről a brazil kormány számolt be a hétvége első napján, szombaton.

A 77 éves Lula útjának új időpontját egyelőre nem közölték, de a kormány már tájékoztatta Kínát a helyzetről, miszerint nem tudnak ott lenni a megbeszéltek szerint. Lula eredetileg szombaton utazott volna el, ám a betegsége mindezt nem tette lehetővé.

Lula korábban torokrákkal is küzdött

Azt mondják, hogy enyhe tüdőgyulladással küzd, ami miatt gyógyszeres kezelést kap. Az orvosok javasolták, hogy az elnök halassza el az útját, mert az újabb vizsgálatok figyelmeztetésül szolgáltak számukra.

Noha az elnök állapota javult, az orvosok inkább azt javasolták, hogy halasszák el a kínai utat. Eredetileg hatnaposra tervezték a kínai utat, melynek ideje alatt számos kérdést érintettek volna Kínával.

A hivatalos látogatás kedden vette volna kezdetét Kína első emberével. A CNA azt írja, Lula egészsége az elmúlt években aggodalomra adott okot, aki először 2003 és 2010 között kormányozta Brazíliát, miközben egy operáción esett át annak érdekében, hogy eltávolítsanak egy elváltozást a hangszálaiból. 2011-ben, nem sokkal az elnökségi távozása után torokrákot diagnosztizáltak nála.