Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
16,606 $

Egyre nő a tuberkulózisos esetek száma, a Covid lehet a hibás

CDC
not image

Kornis Vivien

2021. október 18. - 22:47

A koronavírus-járvány egyik következményeként a betegek sokkal később kérnek orvosi segítséget, mint korábban, betegségük pedig így már előrehaladott állapotban lehet.

A Covid-19 megjelenése előtt a tuberkulózis volt a világ leghalálosabb fertőző betegsége, az egészségügyi munkavállalók azonban lassan, de folyamatosan vissza tudták szorítani azt. Több mint egy évtizede most először azonban emelkedik a tbc-hez köthető halálesetek száma – számolt be az NPR.

Soron kívül Faragó Tamás megrendülten nyilatkozott Csapó Gábor haláláról

A tuberkulózis 2020-ban nagyjából másfél millió emberrel végzett világszerte, míg 2019-ben 1,4 millióval. Az emelkedésért a kutatók szerint a koronavírus a hibás.

“A koronavírus-világjárvány visszafordította a tuberkulózis elleni küzdelemben hosszú évek alatt elért előrehaladást” – mondta el dr. Tereza Kasaeva, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tuberkulózis-programjának vezetője. Kasaeva szerint a járványhelyzet miatt elrendelt lezárások, az egészségügyi ellátáshoz való korlátozott hozzáférés és a betegek aggodalmai az egészségügyi intézmények látogatásával kapcsolatban sokkal halálosabbá tették a tbc-t.

A Covid-19 “súlyosan befolyásolta az alapvető tuberkulózis-ellátásokhoz való hozzáférést, és sokkal kevesebb embert diagnosztizáltak és kezeltek, vagy kaptak tbc-megelőző kezelést 2020-ban, mint 2019-ben.”

Dr. Francesco Coradie tuberkulóziskutató, orvos, a johannesburgi Witwatersrand Egyetem oktatója az NPR megkeresésére elmondta, hogy Dél-Afrikában tavaly március környékén rendelték el az első korlátozásokat, és a tuberkulózisos megbetegedések száma csökkenni kezdett – hangsúlyozta azonban, hogy a diagnosztizált esetek számának csökkenéséről van szó. 

A kutató nem hiszi, hogy ebben az időszakban kevesebb ember fertőződött volna meg, a diagnózisok száma inkább részben azért csökkent, mert az emberek nem mentek el orvoshoz. Egyrészt azért, mert a dél-afrikaiak túlnyomó többsége a tömegközlekedésre támaszkodik, ami a lezárások alatt nagyon korlátozottá vált, másrészt pedig azért, mert attól féltek, hogy az egészségügyi intézményekben elkapják a koronavírust.

Annak ellenére, hogy a korlátozásokat feloldották az országban, elmondása szerint a diagnosztizált tbc-s esetek száma továbbra is a járványhelyzet előtti szint alatt van. “Egy pillanatig sem hiszem, hogy ez azért van, mert felszámoltuk a betegséget. Úgy vélem, hogy inkább azért, mert az emberek már nem jelennek meg a klinikákon” – mondta el Coradie.

Conradie hangsúlyozta, hogy bár ezt nem tudja bizonyítani, úgy véli, hogy a járvány ideje alatt tbc következtében elhunyt emberek többsége azok közül került ki, akik a pandémia kitörése után betegedtek meg, és még a diagnózis vagy a kezelés megkezdése előtt életüket vesztették. 

“Most egyre több és több tuberkulózis-diagnózis születik meg a kórházakban, ami azt jelenti, hogy a betegek a két hétig tartó köhögés után már az erős verejtékezéssel járó szakaszban vannak, és a páciensek csak akkor mennek kórházba, ha már a súlyukból is sokat veszítettek” – magyarázta Conradie. Az orvosok így sokkal előrehaladottabb esetekkel találják szembe magukat, a betegek pedig már jelentős tüdőkárosodással rendelkeznek, mire segítséget kérnek. 

A kutató úgy véli, akár öt évbe is telhet, mire Dél-Afrika visszaállítja a tuberkulózist a járvány előtti szintre. “Ha valaki kezeletlen tuberkulózisban szenved, évente nyolc másik embert is megfertőz” – hangsúlyozta.